Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Правопис српског језика => Тему започео: Lucije на 08.16 ч. 24.04.2021.Наслов: Обележавање углова
Порука од: Lucije на 08.16 ч. 24.04.2021.
Имам велику недоумицу у вези са степеновима углова односно њиховим обележавањем.  Претражио сам ПМС и осим правила о одвајању степена од скраћенице или симбола (нпр.  10° Ц), нисам нашао ништа друго што би ми било од помоћи.

Реч је о следећем.  У астрономији и астрологији, позиције
односно удаљеност два небеска тела се могу изразити степенима.  То стручно зовемо аспект.  Када су два тела на удаљености од 90 степени по лонгитуди, ми то обично обележимо симболом (симбол квадрата), али можемо да обележимо и као 90°. 

Моја недоумица се тиче скраћеница.  Да ли је исправно написати VE 90 JU или VE 90° JU (Венера квадрат Јупитер?  Једна ме госпођа убеђује да је исправно само VE 90 JU, што, искрен да будем, мени нема много смисла, јер шта 90, чега 90? С обзиром да је реч о угловним мерама, логично ми је да иза броја обавезно стоји ознака степена.
Али, опет, то што је мени логично не значи и да је исправно.
Има ли неког правописног правила у вези с овим?

Захваљујем се!


Наслов: Одг: Обележавање углова
Порука од: Pedja на 08.38 ч. 09.07.2021.
VE 90 JU може да буде сасвим у реду ако је то правило како се записује. Стављање мерне јединице није обавеза. ако се зна да тај број у средини увек означава степене онда не мора да се то посебно назначава.