Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Наше писмо и рачунари => Ћирилица и латиница на рачунарима => Тему започео: НиколаРибић на 17.50 ч. 28.04.2022.Наслов: Питање у вези речника у облику .txt фајла који би се користио уз Gboard
Порука од: НиколаРибић на 17.50 ч. 28.04.2022.
На телефону користим Gboard апликацију за тастатуру јер ми дозвољава да се лако пребацујем између српског и енглеског.  Недавно сам приметио да Gboard дозвољава да се импортују речи у лични речник.  Може се импортовати и читав речник у облику . txt (text document) фајла.  Да би . txt фајл функционисао унутар Gboard апликације, текст документ сњ мора придржавати посебног шаблона.  Када би хтео да унесем следеће три српске речи "Шаблон", "Шаблона" и "Шаблонама", то би изгледало овако:

# Gboard Dictionary version:1
   Шаблон   sr-Cyrl-RS
   Шаблона   sr-Cyrl-RS
   Шаблонама   sr-Cyrl-RS

Дужина списка није ограничена.  Према томе могао би се читав речник српског језика на овај начин увести у Gboard, чији српски речник није ни близу свеобухватан.  Он се може и експортовати или импортовати у компресованом . txt фајлу, с тим што једино zip је дозвољен када се компресује.

Постављам форуму следеће питање - Зна ли неко за речник српског језика који већ постоји у облику простог списка речи, заједно са свим могућим коњугацијам, деклинацијама, и остало?  У колико не, постоји ли неки речник који би се лако дао применити овој сврси?

Унапред хвала,
Никола Рибић