Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  „Dva do tri“; množina imenice ’okapi’ i sl.; tačka posle skraćenica i cifara
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.32 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: „Dva do tri“; množina imenice ’okapi’ i sl.; tačka posle skraćenica i cifara  (Прочитано 6027 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« у: 19.01 ч. 09.05.2007. »

Lepo sam se zabavljala citajuci o greskama (izvinjavam se zbog ''celave'' latinice, nesto se dogodilo sa ovim kompjuterom i raspolozivim ''jezicima''), i setila se necega sto je postalo pravilo - cini mi se tek nedavno. Kad neko hoce da napise npr. ''dva do tri'', to ucini tako sto napise 2, 3. Ne znam otkud im ta ideja. Uvek se to pisalo kao 2 -3.
Nego, sta ja da radim sa nazivima kolibri, okapi i slicnima kad treba da govorim/pisem o nekoliko tih zivotinja? Ja bi' tu pisala kolibriji, okapiji i sl, mada nisam odusevljena tom svojom idejom, a nemam drugu. Jes' priglupo pitanje, ali moralo se i ono jednom desiti!
Da, kad vec napisah: kako, tj. sta se pise kad imam, npr. zagradu iza rednog broja, zapetu (zarez?) iza skracenice koja se pise sa tackom, i sl.? Tj. kako je ispravno pisati: (9. 5. 2007.) ili (9. 5. 2007); Canis sp., Vulpes sp., ili Canis sp, Lupus sp. (znam ono sa nabrajanjem rednih brojeva, ali...)?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #1 у: 01.37 ч. 10.05.2007. »

1. Korišćenje zareza je pogrešno;

2. Množine na -iji su ispravne;

3. Tačka iza rednog broja se izostavlja, a tačka iza skraćenice ostaje.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #2 у: 09.40 ч. 10.05.2007. »

Hvala! Sve to nisu neke ''krupne'' stvari, ali zelim da vec jednom budem nacisto.

Evo vam jedna davnasnja glupost iz ''Politike'' (jeste iz potresnog teksta, ali je smesno):
''Prema prici koja se mogla cuti na licu mesta, nepoznati napadac, visok oko 170 santimetara, starosti oko 30 godina, koji je na sebi imao crni duks sa belim natpisom i crne farmeke, vidjen je kako se sa mesta zlocina udaljava korak po korak Ulicom Maksima Gorkog, koji je u rukama imao zutu kesu.''

A dobar je i jedan naslov:
''Obilic se namucio sa Radom''
- na strani posvecenoj sportu, u vezi sa fudbalskim klubovima ''Obilic'' i ''Rad'', ali ovako, bez navodnika ili nekog drugog objasnjenja ostavlja vrlo mnogo mogucnosti za opustanje maste! :-)
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #3 у: 10.15 ч. 10.05.2007. »

U vezi s prvim pitanjem, slažem se da je zarez pogrešan, ali ostaje pitanje crta ili crtica — a odgovor baš i nije jednostavan. Ukoliko želimo da kažemo „od dva do tri“ (recimo da neko statističko istraživanje može dati rezultat koji će uvek upadati između ovih dvaju brojeva), onda je pravilno „dva—tri“; ukoliko pak jednostavno želimo da kažemo ’nekoliko’ (dakle, ne kruto smešteno između brojeva dva i tri, već samo tog reda veličine), onda je ispravno „dva-tri“.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!