Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Pravilni natpisi ulica
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.34 ч. 07.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Pravilni natpisi ulica  (Прочитано 11060 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
orhideja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« у: 11.56 ч. 03.08.2007. »

Ne znam da li je neko od vas skoro bio na Zlatiboru,TOZ je u svim delovima postavio natpise ulica.Oni otprilike izgledaju ovako

Ulica

beogradska

Beogradska
      street

Belgrade
     street

ovako ,bas ovim redom pise na tabli,nisam nista pogresila,zao mi je sto nemam fotografiju vec samo video snimak.
Zanimam me vase misljenje da li su pogresili i da li moze da se napise
Beogrdska street,koja je to nelogicna kombinacija.
U TOZ-u kazu da su to namerno uradili kako bi stranci znali odakle potice ime ulice.
Meni se licno cini da je glupost.
Bila bih zahvalna na vasem misljenju.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 14.32 ч. 03.08.2007. »

Tja, moju ulicu nisu preveli... Piše samo Ulica erska pa ispod Erska street. Mislim da nikakve prevode nije ni trebalo da stavljaju. Dovoljno je napisati Beogradska street, što je jednostavna transkripcija (transliteracija) na engleski. Jedino im zameram što nisu stavljali dijakritičke znake gde treba, na primer napisali su Ulica Miladina Pećinara pa ispod Miladina Pecinara street. To nije neophodno. A doslovni prevodi naziva ulica koji se pojavljuju na nekim tablama ispod izvornog naziva i prilagođenog engleskog naziva obična su glupost... Tako se jedna ulica zove Shepherd's Nut Street (a to je Katunska ili Bačijska ulica, nisam siguran; druga od te dve zove se jako opisno: Shepherd's Wooden Cottage Street - to nema nikakvog smisla na engleskom kao što ima, ako ima, na zlatiborskom... Wink).

Dakle, ta nelogična kombinacija je najjednostavnija sasvim odgovarajuća transliteracija sa srpskog na engleski, kao što je i običaj...
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #2 у: 15.00 ч. 03.08.2007. »

Ah, pa vi stanujete u Erskoj ulici, Đorđe... sigurno se ponosite time, kao što i treba Smiley

A kako biste vi preveli to „Erska“? Wink
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #3 у: 21.12 ч. 03.08.2007. »

Pa i ne treba prevoditi. STa sad, stranac uzme plan grada ukoem su sveulice prevedne pa kad luta gradom ne moze nijednu da nadje, jer svugde nazivi ulica pisu na srpskom. Ili ako nekog prolaznika treba dapitaju gde je neka ulica, svakako ce taj znati ak gapitaju za izvorno ime ulice a ne prevedeno.

Uz to, na koliko jezika treba prevesti? Zasto samo engleski?

Ok je da se prevede onaj deo naziv ako oznacava vrstu objekta (recimo trg, ulica, prolaz islicno)
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #4 у: 23.33 ч. 03.08.2007. »

Naravno, nazivi ulica se prilagođavaju a ne prevode (Beogradska Street a ne Belgrade Street), osim u retkim slučajevima.

Ja sam Ero i, po prirodi stvari, živim u Erskoj ulici! Cheesy
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 54

« Одговор #5 у: 18.08 ч. 01.10.2010. »

Mislim da u Beogradu još uvek postoji ulica Ljermontova.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!