Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Читање речи записаних изворно
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.57 ч. 10.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Читање речи записаних изворно  (Прочитано 9455 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« у: 15.49 ч. 03.01.2008. »

Исписасмо се силно око записа страних речи, али ми паде на памет да не знам постоји ли неко правило или препорука у вези са читањем.

Конкретна ситуација: пред публиком излажемо на српском неку тему, помоћни текст смо написали латиницом и пун је страних имена у оригиналу, како онда изговарамо та имена? Према транскрипционој вредност, или је у реду и према изворној вредности (са гласовима непостојећим у српском)?

Ако нема правила, шта мислите?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 16.37 ч. 03.01.2008. »

Pa ako znaš kako se čitaju, onda onako kako se čitaju, a transkripcija se ne razlikuje mnogo od originalnog izgovora, pa ne vidim zašto bi se "bečio" i pokušavao da reprodukuješ veran izgovor kada već postoji transkripcija.... S druge strane, (ovo je čisto lični utisak) zar ti se ne čini to malo folirancijom?
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 16.49 ч. 03.01.2008. »

Цитирано: Brunichild
Pa ako znaš kako se čitaju, onda onako kako se čitaju [...]

Баш то питам, не знам: текст је српски, реч је страна у изворном облику, и како се сад то чита?

[...] ne vidim zašto bi se "bečio" i pokušavao da reprodukuješ veran izgovor kada već postoji transkripcija...

Ал' не мора транскрипција бити једноставна, посебно није са енглеског, те шта ако знам изворни изговор, али не знам транскрипциони? Треба ли да се упирем да учим транскрипционе изговоре, или је сасвим у реду да терам изворно кад већ знам? Значи сасвим невина ситуација, без фолирања :)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 17.00 ч. 03.01.2008. »

Pa ako znaš kako se čitaju, onda onako kako se čitaju [...]

Баш то питам, не знам: текст је српски, реч је страна у изворном облику, и како се сад то чита?

Чаславе, сви моји коментари су ишли под условом да ти знаш како се то чита изворно или да знаш како се транскрибује. Ако не знаш ни једно ни друго.... Е, па онда си у гадној неприлици, и посаветовала бих ти да потхитно нађеш неког ко ће ти рећи како се те речи/имена транскрибују/читају. ИМХО, то је једино решење да се не избламираш. Smiley
Цитат
[...] ne vidim zašto bi se "bečio" i pokušavao da reprodukuješ veran izgovor kada već postoji transkripcija...

Ал' не мора транскрипција бити једноставна, посебно није са енглеског, те шта ако знам изворни изговор, али не знам транскрипциони? Треба ли да се упирем да учим транскрипционе изговоре, или је сасвим у реду да терам изворно кад већ знам? Значи сасвим невина ситуација, без фолирања Smiley

Ајде реци ми неки пример. Мени не пада ништа на памет где се изворни изговор и транскрипција толико баш разликују да мораш да се "упиреш" да учиш транскрипционе изговоре, а и да се "не бечиш". Изговори на пример, Виндоуз НТ, а онда изговори то у оригиналу. ’Ел да да се ипак малкице "бечиш"? Smiley
« Задњи пут промењено: 17.03 ч. 03.01.2008. од Brunichild » Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 17.18 ч. 03.01.2008. »

А, бре, бре. Ајд' овако:
  • 1) не знам ни како се изговара транскрибовано, ни како се изговара изворно; да ли је у реду да причам како ми дуне (нека квази-вуковска варијанта)?
  • 2) знам како се изговара транскрибовано, али не знам како се изговара изворно; да ли је у реду да транскрибовано, или би требало да научим и изговарам изворно?
  • 3) не знам како се изговара транскрибовано, али знам како се изговара изворно; да ли је у реду да изговорам изворно, или би требало да научим и изговарам транскрибовано?
  • 4) знам како се изговара и транскрибовано и изворно; које од ова два је боље да користим?

Дакле, на прво питање, Брунихилд би ми посаветовала хитну дообразбу :) Него ме више занимају преостала три. (Напомињем, говоримо о случају кад зуримо у текст написан латиницом са изворним именима.)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 17.20 ч. 03.01.2008. »

Ја лично и персонално, у свим случајима које си навео, гласам за транскрибовану верзију, јер ипак остатак текста ћеш изговорити на српском, а не на енглеском (или неком другом стр. језику).
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 17.31 ч. 03.01.2008. »

Ајде реци ми неки пример. Мени не пада ништа на памет где се изворни изговор и транскрипција толико баш разликују да мораш да се "упиреш" да учиш транскрипционе изговоре, а и да се "не бечиш". [...]

На личном примеру, рецимо нисам знао да је Thunderbird правилно транскрибован „Тандерберд“, већ сам користио „Тандербирд“ (па, пошто пишем ћирилицом, у неко доба сам био исправљен). Али сам све време знао како се изговара на енглеском.

Цитат
[...] Изговори на пример, Виндоуз НТ, а онда изговори то у оригиналу. ’Ел да да се ипак малкице "бечиш"?

Лично ми је то заиста непријатно, али рецимо док путујем назад кући и опет овамо, чујем сапутнике где у необавезном разговору зборе „тада смо ишли преко Мüнхена...“, значи не ни правилно транскрибовано с и, ни погрешно с у, већ баш с немачким ü. Дакле, некима очигледно то звучи нормално, без бечења.

Цитат
Ја лично и персонално, у свим случајима које си навео, гласам за транскрибовану верзију [...]

Ја лично исто :)

Него се распитујем за правила, или мишљења како би било најбоље (да ли би једном требало дати предност, или да буде свеједно).
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #7 у: 17.58 ч. 03.01.2008. »

Konkretno ovo nisam nigde video zabeleženo, ali prema elementarnoj logici: u srpskom jeziku nema pojedinih glasova, i samim tim — kad pričaš srpski, ne treba koristiti te glasove.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 18.31 ч. 03.01.2008. »

Да будем начисто, обрнуто гледано, хоћеш да кажеш да сматраш да ко и пише речи изворно, требало би да се потруди да научи транскрипције ради изговора када прича на српском?
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #9 у: 18.37 ч. 03.01.2008. »

Da (uz napomenu da, iako ne vidim logiku za suprotno, zaista nigde nisam ovo video ovako konkretno propisano).
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #10 у: 20.29 ч. 08.02.2008. »

Цитат
(2) PREPORUČENI ADAPTIRANI IZGOVOR.  Prikazan unutar kosih zagrada, zajednički je i prilagođenom i izvornom pisanju.  Kao centralni i primarni podatak, neophodan je zbog toga što nijedan od pomenuta dva načina pisanja ne može uvek pouzdano poslužiti za utvrđivanje izgovora.

Izvor: Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena, str.  XXXV i XXXVI.   
« Задњи пут промењено: 20.31 ч. 08.02.2008. од Stoundar » Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 10.37 ч. 09.02.2008. »

Може ли допунско тумачење за нас с јефтинијим улазницама? :) Наводи ли неки пример? Одокативно, да ли је то у косим заградама транскрипција опремљена акцентима?
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #12 у: 16.06 ч. 09.02.2008. »

Upravo tako.  Veliko slovo označava duge samoglasnike, malo slovo kratke samoglasnike.  Podvučeni samoglasnici su naglašeni, crtica između n i j ili l i j znači da nije u pitanju ćirilično њ, odnosno љ, već ćirilično нј, odnosno лј.  Uskličnik na početku označava ukorijenjen izgovor. 

Primjer iz rječnika: Newberry, Newbery /!njUberi/ Njuberi
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #13 у: 16.16 ч. 10.02.2008. »

Цитат
(2) PREPORUČENI ADAPTIRANI IZGOVOR.  Prikazan unutar kosih zagrada, zajednički je i prilagođenom i izvornom pisanju.  Kao centralni i primarni podatak, neophodan je zbog toga što nijedan od pomenuta dva načina pisanja ne može uvek pouzdano poslužiti za utvrđivanje izgovora.

Izvor: Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena, str.  XXXV i XXXVI.   
Je li to Prćićev rečnik ili neki drugi?
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!