Tasha
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 2
|
 |
« у: 15.33 ч. 08.01.2008. » |
|
Molila bih objasnjenje sta je to parabola, kada se koristi i bilo sta blize o njoj. Jedino sto znam je da je koristena u Bibliji. Unapred hvala na odgovoru
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Solomon
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Digital mandrak
Поруке: 69
|
 |
« Одговор #1 у: 16.03 ч. 08.01.2008. » |
|
Парабола као стилска фигура не постоји. Можда си мислила на поређење, метафору, алегорију, персонификацију, контраст, метонимију, еуфемизам, литоту, иронију, сарказам, парадокс, алузију, симбол, епитет, перифразу, хиперболу, градацију, таутологију, апострофу, реторско питање, елипсу, асиндет, полисиндет, анафору, епифору, симплоху, палилогију, рефрен, ономатопеју, асонанцу или алитерацију. Покшао сам да пронађем параболу у теорији књижевности, али нисам успео.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #2 у: 16.16 ч. 08.01.2008. » |
|
Ево шта пише у Великом речнику страних речи и израза:
парабола, -е ж (грч. parabole од paraballein ставити поред, упоредити) 1. књиж. а. врста стилске фигуре; поређење. б. алегоријска прича у којој се поређењем и пренесеним значењем износи каква поука (нпр. Исусове приче о сејачу и семену, блудном сину, о виноградима). 2. геом. а. крива линија другог степена, купин пресек чија је свака тачка подједнако удаљена од дате тачке (фокуса) и дате праве. 3. путања баченог предмета (артиљеријског зрна, лопте итд.); лет у високом луку.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #3 у: 16.43 ч. 08.01.2008. » |
|
Има парабола. Преписујем од речи до речи оно што пише у теорији књижевности др Радмила Димитријевића из 1962.
Парабола (од грчке речи парабола – упоређивање, пример) или слика има, као и басна, исти циљ, да поучи, али се ипак од ње разликује неколиким својим особинама: 1. у њој су носиоци радње најчешће људи; 2. она је опширнија и писана је узвишенијим стилом; 3. она исказује какву узвишену истину;4. она поучава више шта људи треба да раде, док басна указује више на људске пороке и мане.Параболи је циљ да укаже на неку религиозну или моралну истину.Радња у њој је вероватна и подудара се са стварним животом стога што су носиоци радње у њој људи.Парабола има, као басна, пренесено, алегоријско значење, само што се у њој алегирија не разрешава као што се то понекад чини у басни, јер се лако може погодити.Као и басна парабола може бити писана у стиху или у прози. Познате су параболе из Светог писма: о сејачу и семену, о блудном сину, о милостивом Самарјанину.Парабола има и у уметничкој књижевности; тако су параболе писали: Гелерт, Хердер, Гете, шилер, Шамисо, Толстој, а у нашој књижевности параболе су писали Љубомир Ненадовић и Антон Ашкерц.
Мрзи ме да преписујем примере: Причу о сијачу и сјемену (Јеванђеље по Матеју гл. 13 у преводу Вука Караџића) песму ''Кошуља'', Љубомира Ненадовића и песму ''Базарска парабола'' Антона Ашкерца.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Tasha
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 2
|
 |
« Одговор #4 у: 18.05 ч. 08.01.2008. » |
|
Hvala puno na brzom odgovoru
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Solomon
члан

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #5 у: 18.50 ч. 08.01.2008. » |
|
Дакле Радмила Димитријевић користи израз "парабола", Драгиша Живковић израз "порећење". Ова моја теорија је из 1955. могуће да је застарео израз.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #6 у: 20.00 ч. 08.01.2008. » |
|
Уџбеник је писао професор др Радмило Димитријевић, да не буде забуне. Дивна књига, и дан-данас је често прелиставам.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.50 ч. 09.01.2008. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #7 у: 10.36 ч. 09.01.2008. » |
|
Парабола као стилска фигура не постоји. Покшао сам да пронађем параболу у теорији књижевности, али нисам успео.
Дакле, Соломоне, биће да здраво ниси у праву.  Иначе, зашто ова тема буде у потфоруму Граматика српског језика?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Solomon
члан

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #8 у: 14.46 ч. 09.01.2008. » |
|
Парабола као стилска фигура не постоји. Покшао сам да пронађем параболу у теорији књижевности, али нисам успео.
Дакле, Соломоне, биће да здраво ниси у праву.  Иначе, зашто ова тема буде у потфоруму Граматика српског језика? Дакле, Ђорђе, биће да здраво, здравије јесам у праву  У Живковићевој чувеној теорији књижевноси парабола не постоји тј. нема је.  П.С.Међутим, испоставило се, изгледа, да на теми "бити-будем" ти здраво, најздравије ниси био у праву. Али, нећемо водити, надам се, овакве дечије преписке: у праву си, ниси и сл. позз
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 14.50 ч. 09.01.2008. од Solomon »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #9 у: 15.33 ч. 09.01.2008. » |
|
Књига професора Димитријевића изашла је оне године када сам ја пошао у гимназију, дакле once upon a time, али је још увек чувам и, као што рекох јуче, повремено је узмем у руке. Отуд ми, негде у некој меморији малог мозга, да сам виђао параболу као одредницу и могућност да то искористим за одговор. Соломон није мислио ништа лоше. И он је узео релевантну књигу, није причао напамет.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #10 у: 15.48 ч. 09.01.2008. » |
|
Mi smo učili parabolu iz književnosti na fakultetu. Obično se za primer navode Isusove parabole koje su već pomenute. Zanimljivo je da su od reči parabola nastale u romanskim jezicima najpre reči sa značenjem govora u parabolama, a zatim govora uopšte (parola, palabra, parler, itd). 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Solomon
члан

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #11 у: 17.13 ч. 09.01.2008. » |
|
Mi smo učili parabolu iz književnosti na fakultetu. Obično se za primer navode Isusove parabole koje su već pomenute. Zanimljivo je da su od reči parabola nastale u romanskim jezicima najpre reči sa značenjem govora u parabolama, a zatim govora uopšte (parola, palabra, parler, itd).  Значи, итал. parola(реч) одатле вуче корен, ето баш занимљиво. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #12 у: 15.14 ч. 30.03.2008. » |
|
Nešto o tzv. antiparaboli.
Iz RKT: Najnovije je vrijeme stvorilo još apsurdnu parabolu ili antiparabolu, koja se pojavljuje u dramskim dijelima tzv. apsurdnog teatra. Pisci toga smjera (Samjuel Beket, Harold Pinter, Ežen Jonesko i dr.) polaze od pretpostavke o potpunoj apsurdnosti svijeta koji se nikako ne može osmisliti s nekakvom pozadinom, kao što je to bio slučaj u zagonetne parabole.
E sad, ova sam dela čitala u davno prošlo vreme i vrlo ih se slabo sećam, ali u principu za razliku od poučnih biblijskih primera gde se sve na kraju završi dobro i sve ima smisla na nekoj višoj moralnoj razini, kod navedenih pisaca apsurdni, isprazni a često i brbljivi likovi (žena koja priča iz svog groba kod Beketa ili valjda se zvahu Mr. i Mrs. Smith kod Joneska) ne znaju šta bi, kuda bi, gađaju se praznim rečima i mehanički ponavljaju radnje lišene smisla. Iza bede i besmisla svakodnevice ne postoji ništa što je opravdava ili je čini (na višem, onozemaljskom, planu) svrhovitom.
Ako su nekome ova dela još uvek sveža u sećanju, znaće svakako bolje od mene da objasni njihovu antiparaboličnost.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
|