Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Pisanje o prošlosti u sadašnjem vremenu
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.15 ч. 10.01.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Pisanje o prošlosti u sadašnjem vremenu  (Прочитано 17891 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #15 у: 09.31 ч. 09.03.2008. »

Meni zaista para uši kad čitam ceo tekst koji je kao silovan da se po svaku cenu stavi u prezent, bilo da mu je pravo vreme u perfektu bilo u futuru. Za svoju primedbu nisam dala baš najbolji primer jer nemam pri ruci novine, ima očiglednijih.

Što se tiče govornog jezika, svi mi skoro uvek koristimo prezent: "idem napolje", "čujemo se" i sl. I to je sasvim ok jer govorni jezik, po prirodi stvari, dopušta štošta što pisani ne bi smeo.

Ali je činjenica da prezent sve više zamenjuje i perfekat i futur. Da li je to tendencija u razvoju jezika? Ili to oslikava stanje društva, svesti ili čega god, da je sve sada, u ovom trenutku? Ili je samo na delu čuvena jezička ekonomija, pošto su konstrukcije s prezetnom uvek kraće, jer nema pomoćnih glagola ni prenošenja akcenata? 
« Задњи пут промењено: 09.37 ч. 09.03.2008. од Snezana011 » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #16 у: 15.13 ч. 09.03.2008. »

Pravo da ti kažem, nisam razmišljala o takvoj tendenciji kad je o vremenima reč, nekako mi to izgleda više kao stilsko pitanje. Prezent sigurno nikad neće moći da zameni perfekat po samoj logici stvari, i ovako se ne koristi u tom smislu bilo kad nego u tačno određenim situacijama koje smo već pomenuli. Na primer, u novinskom članku sigurno neće biti upotrebljen prezent ako se priča o nekom događaju iz hronike, ili o održanoj konferenciji za štampu, ili o bilo čemu što ne ulazi u kontekst istorijskog prezenta; pripovedački nije za novine već za književnost ili govorni jezik, kao što gore rekosmo.
Što se futura tiče, možda je više stvar u tome što se u novinarskom kontekstu ionako ne operiše nekom dalekom budućnošću nego je bitno ono što će se desiti u narednih nedelju dana, pa se tu prezent uglavnom uklapa.
Ne znam, ne verujem da je to neka opasnost po ostala vremena. Perfekat i futur sigurno neće toliko iščeznuti iz upotrebe kao aorist i imperfekat, jer će nam uvek trebati bar jedno prošlo i buduće vreme. Ja na to gledam više kao na bogatstvo izbora, što se ista stvar može stilski izreći na više načina. Razume se, pri tom bi trebalo to bogatstvo i iskoristiti, a ne svesti mogućnosti upotrebe na jednu ili dve i kad treba i kad ne treba. Ali tu opet ulazimo u problem opšteg neznanja u medijima, a to je za neku drugu temu.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #17 у: 17.05 ч. 09.03.2008. »

Конструкције у којима се презент употребљава за описивање догађаја у прошлости често сам виђао у биографијама. То обично изгледа отприлике овако:

Године *** завршавам средњу школу и одмах одлазим у војску. После војске запошљавам се у *** где радим на пословима ***.  Често путујем и упознајем разне људе. На једном путовању срећем моју садашњу жену и...

Мени се то не свиђа.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #18 у: 18.13 ч. 09.03.2008. »

Ni meni se ne sviđa kad neko piše u prvom licu tako, zvuči baš grozno. S druge strane, da je reč o nekom trećem u odgovarajućem istorijskom kontekstu, ne bi mi uopšte smetalo. Valjda mi ovako deluje megalomanski. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #19 у: 23.02 ч. 09.03.2008. »

Конструкције у којима се презент употребљава за описивање догађаја у прошлости често сам виђао у биографијама. То обично изгледа отприлике овако:

Године *** завршавам средњу школу и одмах одлазим у војску. После војске запошљавам се у *** где радим на пословима ***.  Често путујем и упознајем разне људе. На једном путовању срећем моју садашњу жену и...

Мени се то не свиђа.

Мени је то УЖАСНО! Ја никад не бих дала посао неком ко ми преда такав ЦВ.... Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!