Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Неправилан облик заповедног начина
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.45 ч. 10.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Неправилан облик заповедног начина  (Прочитано 11672 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 01.14 ч. 01.07.2008. »

Da se samo dopunim: nisam nikad pročitao u ni u kojoj knjizi da je ispravno "pi, bri, kri"...

Мене пи моментално асоцира на Лудолфов број, а бри на француски сир (пошто сам тирофил Grin, хтедох рећи сирофил).
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #16 у: 09.15 ч. 01.07.2008. »

Мене сад копка императив изведеног глагола уразумити — водећи се логиком да изведени имају заповедни начин као и основни глаголи, долазимо до закључка како је правилно уразумеј.

Дефинитивно сви наседамо на аналогију, без обзира на боју коже, фризуру или узраст Grin.

Уз то, овде ни нема те аналогије за коју ти се на тренутак учинило да постоји. Уопште није исти инфинитив кад одбијеш префикс. уразумити, одбијеш у, остане разумити, а глагол на који ти личи гласи разумети.

Глагол разýмити има дугоузлазни акценат на у, и претпостављам да је сложеница настала од њега.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 11.05 ч. 01.07.2008. »

Ја сам бајаги „насео на логику“. Grin Grin Grin

Не знам зашто сам јуче покушавао да кажем нешто смислено, кад ми није ишло. Прописно сам се налупетао.

(Допуна: Морам да прокоментаришем:
Дефинитивно сви наседамо на аналогију, без обзира на боју коже, фризуру или узраст Grin.
Cheesy Cheesy Ипак не носим оволику косурдачу. Grin Grin Grin)
« Задњи пут промењено: 11.37 ч. 01.07.2008. од Мирослав » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!