Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Novi Zeland i predlozi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.12 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Novi Zeland i predlozi  (Прочитано 11628 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #15 у: 10.52 ч. 05.10.2007. »

Цитат
iz Novog Sada (s Rimskih šančeva), iz Beograda (s Petlovog brda), iz Niša (s Kalač brda)...

Али је ''са Новог Београда''.
zar nisu ravnopravni i sa i iz Novog Beograda? Koliko me sećanje služi oba su prihvaćena kao ispravna.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 16.23 ч. 05.10.2007. »

Međaj takođe
Чуо сам и на Међају, или ми се можда чини...

Recimo, kod nas je sa Pore... iako svi ovi toponimi nisu na visini.
А где је Пора ако није на висини? Cheesy Центар Ужица налази се у рупи окруженој брдима, и скоро сви делови града које си побројао налазе се како из центра кренеш узбрдо по тим брдима... Чак и до Слануше и Ракијске пијаце и Каменог корита и Теразија, па Доварја и Глуваћа и Старог града и Забучја стиже се узбрдо. Wink Једино се у Турицу долази кад се прво попнеш на брдо па онда сиђеш са њега с друге стране. Cheesy

Било како било, надморска висина и није главно мерило, јер правило је да делови градова свеједно иду уз предлоге "на" и "са"...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #17 у: 11.42 ч. 08.10.2007. »

zar nisu ravnopravni i sa i iz Novog Beograda? Koliko me sećanje služi oba su prihvaćena kao ispravna.

Не знам шта је уписано у "списак правилних", али може се чути једино "на Новом Београду", а "догодило се тад и тад у Новом Београду" можеш срести само у неким правним списима, чији аутори имају за циљ дистанцирање од говорног језика, не би ли њихово писаније звучало "званичније и озбиљније".
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!