yevod
гост
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: електротехника
Поруке: 3
|
 |
« у: 01.01 ч. 11.09.2013. » |
|
замолио бих одговор на питање из наслова, зашто прво или зашто друго и по ком правилу, а ако су оба - опет зашто и због чега . . . хвала унапред! :)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Danga
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: професор српског језика
Поруке: 205
|
 |
« Одговор #1 у: 01.40 ч. 11.09.2013. » |
|
Otkrivenje. Od glagola otkriti.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
yevod
гост
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: електротехника
Поруке: 3
|
 |
« Одговор #2 у: 01.47 ч. 11.09.2013. » |
|
слажем се, али бих замолио детаљније објашњење због оних којих сам поставио питање :)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.137
|
 |
« Одговор #3 у: 09.51 ч. 11.09.2013. » |
|
Postoji i otkrovenje i otkrivenje. Kao sto postoji pokrov i pokrivka.
Zasto su oba prisutna? Kako Danga kaze, otkriti je u osnovi otkrivenja.
Verovatno je za 'otkrovenje' osnova - krov. (Dakle, skinuti ono sto brani, razgolititi da se vidi) Otud i 'pokrov' - za obrnuto, za pokriti.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 09.54 ч. 11.09.2013. од VladKrvoglad »
|
Сачувана
|
|
|
|
Danga
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: професор српског језика
Поруке: 205
|
 |
« Одговор #4 у: 10.00 ч. 11.09.2013. » |
|
Otkrivenje i otkrovenje imaju isto značenje, samo što za otkrivenje RMS6 kao prvo značenje daje otkriće, a kao drugo religijsko značenje, a za otkrovenje obrnuto.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Thomas OMalley
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 36
|
 |
« Одговор #5 у: 19.51 ч. 23.09.2013. » |
|
Najveća razlika izmedju ove dvije riječi je što "otkrivenje" nije riječ u upotrebi u standardnom srpskom jeziku a otkrovenje jeste. U svom životu nisam čuo riječ "otkrivenje" a čuo sam svašta. "Otkrovenje" jeste imenica koja je varijanta u paralelno u upotrebi sa imenicom "otkriće" za jedno od značenja riječi "otkriće" u današnjem srpskom jeziku. Kontekst u kojem se upotrebljava riječ "otkrovenje" je vjerovatno u potpunosti idiomatski i ovu imenicu ćeš naći samo u kontekstima tipa "to je bilo pravo otkrovenje za mene" ili "on je bio otkrovenje šampionata" . I u jednom i drugom kontekstu je prihvatljivo i "otkriće" i naravno, s tim što je u drugom primjeru "otkrovenje" više upotrebljavana kolokacija. Imenica "otkriće" ima znatno širu upotrebu naravno i upotrebljavamo je sa većim brojem drugih, srodnih značenja pa možemo govoriti o otkriću kontinenta, otkriću lijeka, otkriću spomenika, otkriću tajne itd. Kao što rekoh, spektar značenja u upotrebi riječi "otkrovenje" je znatno manji pa ova imenica neće valjati ni u jednom od navedenih slučajeva. I otkrovenje i otkriće jasno potiču od glagola "otkriti" a to što je morfološki ovo "otkriće" bliže glagolskom pandanu "otkriti" nego što je to "otkrovenje" je beznačajna činjenica zaista. Provjerio sam na internetu, i zaista ima veći broj rezultata za imenicu "otkrivenje", i sve do jedne u prvih sto rezultata se odnose na biblijski prevod Otkrivenje Jovanovo /Knjiga otkrivenja/Book of Revelation. Mislim da nema potrebe dokazivati da se srpski jezik značajno izmijenio od Vukovog vremena i da je jezik Novog zavjeta daleko od standardnog srpskog jezika u upotrebi.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
MasaMalinovski
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374
|
 |
« Одговор #6 у: 20.49 ч. 03.12.2013. » |
|
ja nisam u zivotu cuo da neko kaze otkrivenje ili otkrovenje a da misli na otkrice. iskljucivo sudnji dan. otkrivenje sam iskljucivo cuo na hrtu od katolickih popova, a otkrovenje od kod nas od pravoslavnih.
da nije otkrivenje/otkrovenje u smislu otkrice neki arhaizam?
da cujem (kao sto jos nisam) da mi neko kaze doziveo sam otkrivenje/otkrovenje mislio bih da mnogo gleda tv program i filmove na engleskom pa mu se primilo 'i had a revelation'; bilo bi mi i prilicno smesno.
ali dakle nisam u pravu?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 22.42 ч. 03.12.2013. » |
|
Maso, Frekvencija upotrebe reci zavisi od okruzenja. Poslovnog, lokalnog, kulturoloskog. U odredjenim knjigama, casopisima i drustvenim grupama se ove reci itekako srecu. 'Biti pravo otkrovenje' se cesto koristi u smislu 'osvezavajuceg otkrica, novosti'. 'Doziveh otkrovenje' cesto u kontekstu 'raztreznjenja/osvescivanja' (ne od alkohola, vise kao povratak u realnost) Otkrovenje cesto znaci iznenadjujuce otkrice, preokret. ("Celo drustvo je mobilisalo snage da ostvari taj cilj, a onda se pojavio on, i usledilo je otkrovenje: islo se u pogresnom pravcu")
Oblik 'otkrivenje' se moze koristiti i u smislu 'razotkrivanje'/proces otkrivanja, mada bih sam radije i upotrebio oblik 'otkrivanje'.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
s.z.
староседелац

Ван мреже
Организација: _
Име и презиме: s.z.
Струка: _
Поруке: 900
|
 |
« Одговор #8 у: 02.01 ч. 04.12.2013. » |
|
'Откровење' се такође среће и у теолошким текстовима. Ниједан од наведених термина није архаичан, али има разлике у употреби и нијанси значења.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
자세히 보아야 예쁘다 오래 보아야 사랑스럽다 너도 그렇다
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 08.39 ч. 04.12.2013. » |
|
S.z., da, to je i MasaMalinovski i mislio kad je ovo rekao: ja nisam u zivotu cuo da neko kaze otkrivenje ili otkrovenje a da misli na otkrice. iskljucivo sudnji dan.
On je to pojednostavio na samo Sudnji dan, a naravno da se odnosi na celu gamu teoloskih situacija: bog se otkrio/neko je doziveo otkrovenje, sveti Jeronim je doziveo otkrovenje (spoznaju boga u sebi itd.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #10 у: 13.22 ч. 06.03.2014. » |
|
Ne znam da li da otvaram novu temu, ali pošto je samo konstatacija u pitanju mislim da može da prođe i bez toga.
Značenje reči „zavet“ u Starom i Novom zavetu je savez. Misli se, dakako, na savez Boga s ljudima. Ovoga se sećam sa predavanja o tumačenju biblijskih tekstova na Filološkom fakultetu.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 13.28 ч. 06.03.2014. од Ena »
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
s.z.
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #11 у: 16.20 ч. 06.03.2014. » |
|
'Ἡ Καινὴ Διαθήκη' је изворни грчки назив Новог завета. У преводу, 'Διαθήκη' ('завет') заправо значи 'договор', више него савез, али подразумева и стварање одређеног узајамног односа, као и елемент 'завештања', због чега је и преведена на латински као 'testamentum' - буквално, 'тестамент'. Значи, у неку руку као 'уговор', али без тих легалистичких примеса и са дубљим значењем. Наш превод те речи је поприлично добар, јер реч 'завет' добро покрива различите нијансе значења оригинала. Латински превод, из кога су директни изведена имена за Нови завет у већини западноевропских језика, је доста ужег значења. Наравно, у многим од тих језика реч за тестамент није изведена из 'testamentum', тако да су мале шансе да говорници тих језика доживљавају реч завет као буквално 'тестамент'.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 16.29 ч. 06.03.2014. од s.z. »
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 16.30 ч. 06.03.2014. » |
|
Hm. Sad si opisao rec "the covenent"
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
s.z.
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #13 у: 19.07 ч. 06.03.2014. » |
|
Hm. Sad si opisao rec "the covenent"
Да, 'covenent' је, уз 'testament', заправо главни превод речи 'Διαθήκη'. У енглеском преводу Светог писма се користе управо ове две речи, у зависнутости од тога која је адекватнија у одређеном контексту. Нисам сигуран у којој мери је употреба једне или друге индикатор нијансе значења у грчком оригиналу - могуће је да се 'testament' употребљава чисто услед латинског утицаја, тако да се и не ради о стварној разлици у значењу. Такође је упитно колико су енглески преводи Светог писма поуздан, јер постоји доста грешака у 'King James Bible' преводу.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|