Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Otom potom" ?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.14 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: "Otom potom" ?  (Прочитано 39071 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Djordje^Ue
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Djordje Bojovic
Поруке: 5

« у: 14.03 ч. 10.03.2009. »

Zeleo bih da znam kako se pise ova "narodna" ^^ . . . sastavljeno ili odvojeno, ili sa crticom ili bez. . . ili kako?? x))  Unapred hvala na odgovoru! Pozdrav svima!
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #1 у: 15.04 ч. 10.03.2009. »

Trebalo bi "O tom — potom". Ovo između je crta (–) a ne crtica (-).

Nego, koliko ima vas Đorđa Bo*ovića u to Užice? Grin
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 15.40 ч. 10.03.2009. »

Slažem se, samo mislim da crta nije neophodna, ali se svakako može i staviti.

Mogli bismo pomisliti da je ovaj izraz vremenom srastao i u pisanju, kao u izgovoru, u „otom potom“, međutim nisam uspeo pronaći potvrdu za to ni u Pravopisu ni u Rečniku Matice srpske, pa kako se pisana norma nije time pozabavila, stoga moramo odbaciti tu pomisao. Smiley

Dakle, biće „o tom potom“ (ili s crtom); ili pak „o tom po tom“ (takođe tako ili s crtom), ako uzmemo i jedno i drugo kao spoj predloga s padežnim oblikom. (Uzmemo li prvi slučaj, tu je „potom“ prilog, sâm nastao srastanjem predloško-padežne konstrukcije.)

Drugi Đorđe iz Užica, dobro došao na forum.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #3 у: 16.44 ч. 10.03.2009. »

Dakle, biće „o tom potom“ (ili s crtom); ili pak „o tom po tom“ (takođe tako ili s crtom), ako uzmemo i jedno i drugo kao spoj predloga s padežnim oblikom. (Uzmemo li prvi slučaj, tu je „potom“ prilog, sâm nastao srastanjem predloško-padežne konstrukcije.)

Ја мислим да о том по том не долази у обзир, као ни отом потом. Једино је могуће о том потом: потом је довољно познат прилог у значењу после тогаCool

P.S.  Имам проблема са цитатима као што се из приложеног може видети - текст плавом је цитат Ђ.Божовића.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #4 у: 16.48 ч. 10.03.2009. »

Пошто ово значи о томе касније, мислим да ово потом није по том, већ прилог потом који се пише спојено. Онда би израз, по мом мишљењу, боље било писати (ако прихватимо, а ја се слажем, то Ђорђево тумачење како није у питању израз чији су делови срасли) о том потом.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 16.49 ч. 10.03.2009. »

Ето, б.н., претече ме Wink.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #6 у: 18.45 ч. 10.03.2009. »

Ja sam poprilično uveren da treba otom-potom (spojene sastavnice, s crticom između; ni meni se, odmah naglašavam, ne dopada ovako), da sam negde našao tu varijantu propisanu. Nažalost, nisam trenutno kod svoje kuće pa ne mogu pružiti referencu, ali ću se dopuniti čim budem mogao.
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263

« Одговор #7 у: 20.03 ч. 10.03.2009. »

Zeleo bih da znam kako se pise ova "narodna" ^^ . . . sastavljeno ili odvojeno, ili sa crticom ili bez. . . ili kako?? x))  Unapred hvala na odgovoru! Pozdrav svima!

Искрено,ја свуда читам како су написали о том потом,и никако другачије.

Него,да ли уопште постоји реч отом?
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #8 у: 21.10 ч. 10.03.2009. »

Чини ми се да је Момо Капор помињао отм као јединицу отмености... нисам сигурна, то је било давно.  Cheesy
Сачувана
Djordje^Ue
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Djordje Bojovic

« Одговор #9 у: 21.29 ч. 10.03.2009. »

Цитирано: Duja link=topic=3502.  msg34135#msg34135 date=1236693855
Nego, koliko ima vas Đorđa Bo*ovića u to Užice? Grin
hehe ni ja do sada nisam znao koliko nas je! x)))  Inace, nisam ja bas tako nov na forumu, nego je uglavnom ono sto sam trazio i sto me je interesiralo vec bilo tu, cekalo da bude procitano.  .  .   xP i cestitke za forum ofc! ^^  .  .  .  ocekam konacnu rec od Bojana! x)) poz pozitj! Grin
Сачувана
Mladi Džoni
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Nikola Novaković
Струка:
Поруке: 10

Kuliram ja, ali nije mi baš lako...

« Одговор #10 у: 12.29 ч. 11.03.2009. »

Цитирано: crni_bor link=topic=3502.  msg34155#msg34155 date=1236711830

Него,да ли уопште постоји реч отом?

Koliko ja znam, to je "o tome", samo skraćeno u govoru. 
Meni je najlogičnije da se piše onako kako je kako je Duja rekao. 
Сачувана

U milion boja iščeznućemo. . .
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #11 у: 13.15 ч. 11.03.2009. »

Ja sam poprilično uveren da treba otom-potom (spojene sastavnice, s crticom između; ni meni se, odmah naglašavam, ne dopada ovako), da sam negde našao tu varijantu propisanu. Nažalost, nisam trenutno kod svoje kuće pa ne mogu pružiti referencu, ali ću se dopuniti čim budem mogao.

Dopunjavam se, kao što sam obećao. Ispravno je o tom potom, kako stoji u šestotomniku Matice srpske, pod odrednicom ’potom’. Razmišljao sam šta me je gore prevarilo, ali ne mogu se setiti — da li sam možda pobrkao s drugim spojevima, poput zbrda-zdola (malo verovatno), navrat-nanos (malo verovatno), pošto-poto (nešto verovatnije), ili možda ipak postoji i neka referenca u kojoj stoji spojeno pisanje. Kako god bilo, dovoljno je držati se RMS.
Сачувана
Djordje^Ue
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Djordje Bojovic

« Одговор #12 у: 13.58 ч. 11.03.2009. »

fala lepa! x)
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!