Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Tenis
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.16 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Tenis  (Прочитано 4271 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
borabora
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 20

« у: 12.38 ч. 15.05.2009. »

Da li je ispravno kada sudija saopstava trenutni rezultat i kaze "cetrdeset OBA"?
Jasno mi je da se odnosi na oba igraca, ali zar nije bolje reci "40 obojica" kada se vec ne dodaje to "igraca"?
Pogotovo se zbunim kada napravim paralelu sa dva - dvojica.
Сачувана
Zelja
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Nemanja Radojicic
Поруке: 26

« Одговор #1 у: 20.51 ч. 16.05.2009. »

Naravno da je ispravno obojica, ali to je sport Cheesy
Uostalom, oba se lakse i brze izgovaraju.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 18.28 ч. 17.05.2009. »

Ne mora da znači da se „oba“ odnosi na obojicu igrača. Možda je skraćeno od: „40 oba rezultata“?

Da igraju djevojke, dakle, sudija bi morao reći „40 obe“? Mislim da je „oba“ tu, jednostavno, u ovom sportu uobičajen izraz.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 09.44 ч. 18.05.2009. »

Судија и говори „40 обе“ у окршају двеју играчица. Енглеско both „не познаје“ родове, док наши коментатори, јер претежно њих слушамо, а за њима и домаће судије уредно кажу „40 обе“ ако играју две тенисерке; „40 оба“ ако играју двојица тенисера или парови: „40 оба (пара)“. Борабора, нема се ту шта много мудровати — ради се о уобичајеном и сасвим исправном изразу.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #4 у: 09.56 ч. 18.05.2009. »

ако играју двојица тенисера или парови: „40 оба (пара)“

Nisam odavno gledao dublove pa ne znam kako je sada, ali su kod nas skoro sav tenis komentarisali Zvonko Mihajlovski i Mićo Dušanović (TV ZG, odnosno HRT). Mislim da su obojica govorili "četrdeset svi", što mi je i onda paralo uši — ako Pera i Žika igraju u paru, znači li to da imaju osamdeset ukupno?  Undecided
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #5 у: 10.04 ч. 18.05.2009. »

Сада коментарише на РТС-у неки млађи, не знам како се зове, али он говори „40 оба“ мислећи на парове.

Допуна: тек сад увидех шта написах у пређашњој поруци: уместо both, у енглеском се каже all ("thirty all"), па се можда одатле пренело то „сви“. А нешто и нисам сада сигуран да овај млађи РТС-овац говори „оба“ када коментарише дублове... Tongue
« Задњи пут промењено: 13.12 ч. 18.05.2009. од Мирослав » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #6 у: 15.30 ч. 18.05.2009. »

Meni je sasvim normalno za dublove da se kaže "40 svi" jer nema dva igrača na terenu nego četiri. Ako bi komentator rekoa "oba" valjda bi podrazumevao oba tima, ali ja nisam još čula tu verziju. Doduše koliko nam prenose dublove nije ni čudo. Sad
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!