Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Paragrafi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.51 ч. 28.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Paragrafi  (Прочитано 15610 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 23.39 ч. 17.09.2008. »

Цитат
Може се рецимо подесити да само на самогласницима поставља цртицу аутоматски, при дељењу речи.

Нису правила баш тако једноставна...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #16 у: 23.41 ч. 17.09.2008. »

Ma kakav softver, prvo naučiti kako se to radi ručno pa onda softver.

(Šalim se, mada bi vjerovatno izgledalo dobro kada bi se moglo automatizovati.)
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 23.43 ч. 17.09.2008. »

Кад помену једноставно: јед-но-ста-вно. Са онаквим простим решењем бисмо имали један слог мање на располагању по аутоматској расподели, али с могућношћу ручног кориговања. Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #18 у: 00.05 ч. 18.09.2008. »

У Правопису, т. 236, под Обликовање ступца и пасуса пише:
Цитат
Исто тако је норма — и у штампарству и у сваком писању — да се на почетку пасуса ред обавезно увлачи (осим кад почиње крупним иницијалом). У машинском писању ред се нормално увлачи за пет словних места, а у књигама око четири типична словна места, с тим што је увлачење упола мање ако је слог двостубачан. Није рационалан — па тиме остаје и изван норме — помодни манир да се почетни ред пасуса не увлачи, с тим што се прелазак на други пасус сигнализује повећаним проредом (белином). Белина између пасуса не треба да се примењује механички него осмишљено, да се по потреби истакне граница садржајних целина састављених од више пасуса. Пасус без увлачења првог реда посебно је непогодан на почетку странице, јер се тада не види је ли она започета новим пасусом или се наставља већ започети.

Текст је написао Митар Пешикан, који се, осим србистиком, бавио и проблемима типографије, па се његов став не мора доводити у питање.

Џо, хвала за цитат! Може се приметити да ја, рецимо, и у порукама на форуму углавном водим рачуна о томе да ми први ред пасуса буде увучен (увек). Покушавали су да ме убеде како треба писати, тј. слагати без тог увлачења и са оним проредом, али нисам се дала. Међутим, до сада ми је једини аргумент био да се сећам да су нас тако учили у школи и да ми се чини да оно онако пишу они неки други. Сад имам конкретан доказ да јесам (била) у праву  Grin.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 00.05 ч. 18.09.2008. »

Хм, да будем искрена, мени се текст више свиђа кад нема подељене речи, него кад му кликнеш на оно џастифај па се он лепо сам распореди да буде раван и са леве и са десне стране. Мислим да је то дељење речи постало апсолутно непотребно у 21. веку, са свом технологијом која нам стоји на располагању. Не видим зашто би се на интернету или било ком другом електронском средству речи делиле  кад већ постоји фазон да се текст изравна на обе маргине.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #20 у: 00.10 ч. 18.09.2008. »

Не може дај џастифај увек да ти направи леп ред: буде то поравнато са обе стране, али ако имаш на крају реда неку дугачку реч (која остане неподељена), деси се да ти у једном реду размак између речи буде већи, а у наредном мало мањи од просечног, па изгледа ружно. А аутоматско дељење речи мислим да не може увек да испадне коректно.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 00.12 ч. 18.09.2008. »

Pa dobro, ne moze sve da bude savrseno. Meni licno je ipak lepse i tako sa nejednakim razmakom izmedju reci nego sa podeljenim recima na kraju reda... Stvar ukusa....
Сачувана
ivangrozni
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73

« Одговор #22 у: 00.16 ч. 18.09.2008. »

Да ли се само на почетку првог пасуса у тексту прави увлачење или се прави на почетку сваког пасуса?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 00.23 ч. 18.09.2008. »

Да ли се само на почетку првог пасуса у тексту прави увлачење или се прави на почетку сваког пасуса?
На почетку сваког новог пасуса.
Сачувана
ivangrozni
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73

« Одговор #24 у: 00.28 ч. 18.09.2008. »

Хвала.
Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #25 у: 15.08 ч. 18.09.2008. »

Цитирано: J o e link=topic=2423. msg24057#msg24057 date=1221663621
У Правопису, т.  236, под Обликовање ступца и пасуса пише:
Цитат
Исто тако је норма — и у штампарству и у сваком писању — да се на почетку пасуса ред обавезно увлачи (осим кад почиње крупним иницијалом).  У машинском писању ред се нормално увлачи за пет словних места, а у књигама око четири типична словна места, с тим што је увлачење упола мање ако је слог двостубачан.  Није рационалан — па тиме остаје и изван норме — помодни манир да се почетни ред пасуса не увлачи, с тим што се прелазак на други пасус сигнализује повећаним проредом (белином).  Белина између пасуса не треба да се примењује механички него осмишљено, да се по потреби истакне граница садржајних целина састављених од више пасуса.  Пасус без увлачења првог реда посебно је непогодан на почетку странице, јер се тада не види је ли она започета новим пасусом или се наставља већ започети.

Текст је написао Митар Пешикан, који се, осим србистиком, бавио и проблемима типографије, па се његов став не мора доводити у питање.
Joe, hvala za odgovor!
:)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #26 у: 22.19 ч. 22.09.2008. »

А што бисмо то уопште радили? Smiley
Pa da sebi što više iskomplikujemo život, zbog čega drugog? Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 22.21 ч. 22.09.2008. »

А што бисмо то уопште радили? Smiley
Pa da sebi što više iskomplikujemo život, zbog čega drugog? Smiley
Па оно, што јес' јес' — Србин воли компликовано, више него леба да једе.... Smiley
Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #28 у: 17.10 ч. 03.08.2009. »

Interesuje me da li se ovakva organizacija paragrafa, kakva je u srpskom jeziku, preporučuje u svim slučajevima - konkretnije, na Internetu. Na primjer, dokazano je da je čitaocu lakše da prati tekst kada su paragrafi odvojeni praznim redom, pa se tako i organizuju u tekstovima na Internetu. Tako je i na Politikinoj stranici, između ostalog.
To je dakle neki standard?
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!