Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ENGL:incorruptible body of Christ
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.08 ч. 24.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ENGL:incorruptible body of Christ  (Прочитано 13895 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387

« Одговор #15 у: 22.52 ч. 11.05.2009. »

Сад не знам шта да радим... Срећко каже да је суштност врло уобичајена реч у црквеној терминологији, а ти Ђоле, кажеш да то није правилно с граматичке тачке гледишта. Шта да радим?
Није баш уобичајена, као што рекох једноставније је рећи "суштина", и у христологији (на српском) је ова реч врло заступљена.

Интересантан је и бољи Ђорђев предлог - "суштост" - увиђам сличност са црквенословенским "суштаство", речју која се и данас користи у богословским текстовима.

Него Бру, требало би мало да се доради она реченица - можда да додаш само реч "људска" за природу, како би нагласила да је Јулијан Христовој људској природи приписивао божанске особине.

Офф - не бих желео да започињем неку свађу, само ме занима зашто се негативно гледа на вл. Николаја Велимировића?
« Задњи пут промењено: 23.03 ч. 11.05.2009. од Срећко Петровић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 22.54 ч. 11.05.2009. »

А, изгледа да опет нисам пажљиво читала... Smiley Суштина је много боља реч.... Smiley

Хвала свима!
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #17 у: 22.57 ч. 11.05.2009. »

Није твоја непажња у питању, већ се ја сетим да још нешто додам пошто кликнем на "Пошаљи", па мењам поруке. И опет то урадих.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #18 у: 23.03 ч. 11.05.2009. »

Хвала, Срећко, додаћу. Иако тога нема у оригиналу, мислим да ће овако бити јасније.

Што се Николаја тиче, мислим да је то нека моја и Ђолетова интерна шала која потиче с једног другог места на Интернету (барем ми се чини, не знам сад да ли је Ђоле исто мислио). Ја г. Николаја не познајем, нешто сам мало чула о њему, али ипак недовољно да имам било какво мишљење о њему.

ПС:Јел може овако?

изједначава Христову суштину и људску природу и види их подједнако божанским
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #19 у: 23.04 ч. 11.05.2009. »

Боље је него пре. Можда и овако: "...изједначава божанску суштину и људску природу у Христу...".
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #20 у: 23.13 ч. 11.05.2009. »

Јер - да додам - не постоји нека посебна "христовска" суштина (како може да се разуме из твоје реченице), већ су у Христу сједињени божанско и човечанско "несливено, непроменљиво, нераздељиво, неразлучно" (Халкидонски орос).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 23.34 ч. 11.05.2009. »

Срећко, али овде се говори о оном другом учењу, врсти монофизитизма, што има много компликовано име... Smiley

(заиста немам благе везе са овом тематиком, али ме збуњује ово што сте додали халкидонски... Орос немам појма шта је, али знам да се овде не треба радити о халкедонском учењу, које би било пправоверно учење...)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 23.35 ч. 11.05.2009. »

Афтартодокетизам...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 23.37 ч. 11.05.2009. »

Julian denied any distinction between ousia and physis in Christ and thus saw in him only divine substance.

Eto originala. Da bude jasnije... Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #24 у: 00.33 ч. 12.05.2009. »

Офф - не бих желео да започињем неку свађу, само ме занима зашто се негативно гледа на вл. Николаја Велимировића?

Što se mene tiče, ponajviše zato što je bio ogavno antisemitski raspoložen, da ne idem još dalje u odvratne detalje. Sad
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #25 у: 23.08 ч. 23.05.2009. »

Офф-

Što se mene tiče, ponajviše zato što je bio ogavno antisemitski raspoložen, da ne idem još dalje u odvratne detalje. Sad

Ђорђе, постоје озбиљне и оправдане сумње у Николајево ауторство дела "Српском народу кроз тамнички прозор", књизи која је први пута штампана 30 година после његове смрти, у издању љотићевске емиграције, у фиреровом Линцу,... Рецимо, реч "Жиди" која се понавља у књизи вл. Николај није користио ни у једном свом делу, свуда и увек је писао "Јевреји" (а интересантно је да су неки други користили баш ту реч - управо љотићевци и други пронацистички орјентисани покрети), итд. - ако те не мрзи, баци око:
http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=6762

Слична је ствар и са наводним Николајевим "говором" на Љотићевој сахрани, који Николај нигде није записао, нити је игде штампан за његовог живота, него га је неки врли љотићевац по сећању записао и објавио у "Новој Искри", итд.... велико је ту замешатељство, и мислим да је велика подвала у питању.

С друге стране, вл. Николај је у рату ризиковао свој живот активно помажући српским Јеврејима скривајући их од Немаца (о овоме постоје и сведочанства самих Јевреја - чак су неки покретали иницијативу да вл. Николај добије место у "башти праведника" у Јад Вашему), док га немачке власти нису ухапсиле, те је провео рат у логору. Не бих да се ћерамо око овога, али рекох да напоменем, јер мислим да је подвала у питању, и чиста намештаљка. 
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!