Sondra
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Aleksandra Mačkić
Поруке: 29
|
 |
« у: 11.44 ч. 10.07.2009. » |
|
Da li neko zna sta je pisac hteo da kaze  "Eran imagenes sobrepuestas y transparentes, (ovo mi je jasno, ali nastavak nije) como esas laminas impresas en hojas de acetato en los libros de ciencia."  Pomagajte i hvala unapred! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #1 у: 11.54 ч. 10.07.2009. » |
|
To je vrsta papira koji je providan i sluzi za iscrtavanje cefalometrija. Ne znam kako se to zove na srpskom, ali pokusacu da objasnim kako izgleda i za sta ih moj sef koristi, pa mozda ima neko ko zna kako se to tacno zove: elem, na fotografiju pacijenta stavi se taj list od acetata i onda se odozgo iscrtavaju osnovne linije skeleta i zuba, kao i osnovni pokreti koji se planiraju da se izvedu a u cilju ortodontske korekcije zubala. Ako ne postoji kod nas neki drugi naziv, ja bih ga ostavila tako: acetatni papir ili papir od acetata.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Sondra
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #2 у: 12.50 ч. 10.07.2009. » |
|
Super, hvala!!! Jedino sto ne znam kako da prevedem laminas, da li kao plocice ili folije, slika ili sta vec. Ogroman pozdrav!!!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 12.51 ч. 10.07.2009. » |
|
Super, hvala!!! Jedino sto ne znam kako da prevedem laminas, da li kao plocice ili folije, slika ili sta vec. Ogroman pozdrav!!!!
То је папир. продаје се у блоковима, као и сваки други папир. Лист ацетатног папира не звучи лоше... ПС:Ево ти овде, људи објашњавају шта је то...
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.53 ч. 10.07.2009. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Sondra
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #4 у: 13.10 ч. 10.07.2009. » |
|
Sjajno! Svaka cast. Jos jedan ogrooooman pozdrav!!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #5 у: 16.10 ч. 10.07.2009. » |
|
Можда ипак - фолија. Не служи за писање, него за прекопиравање.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 16.21 ч. 10.07.2009. » |
|
Може, ацетатна фолија. Ја стварно не знам да ли то има неки посебан назив на српском...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #7 у: 16.30 ч. 10.07.2009. » |
|
Може и без "ацетатна". Само збуњује, а није битно од чега је. Радије нека одредница за шта служи, а не од чега је.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 19.02 ч. 10.07.2009. » |
|
Па не бих се сложила. Постоји и пластична фолија, и алуминијумска фолија, тако да ацетатна савршено одређује о каквој је фолији реч.
А може служити најразличитијим сврхама, од техничког цртања, преко копирања, до ето, исцртавања цефалометрија у ортодонцији. Може се и штампати на њој, продају се посевни листови А4 који се могу ставити у штампач, тако да сврха није баш најбоља одредница за називање овог папира.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #9 у: 20.33 ч. 10.07.2009. » |
|
Па не бих се сложила. Постоји и пластична фолија, и алуминијумска фолија, тако да ацетатна савршено одређује о каквој је фолији реч.
А може служити најразличитијим сврхама, од техничког цртања, преко копирања, до ето, исцртавања цефалометрија у ортодонцији. Може се и штампати на њој, продају се посевни листови А4 који се могу ставити у штампач, тако да сврха није баш најбоља одредница за називање овог папира.
Да, али то ипак није папир, бар у оном значењу на које смо навикли. Истина, нисам то видео па причам на осећај. Можда си ипак ти у праву.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 20.41 ч. 10.07.2009. » |
|
Није папир, јер није направљено од целулозе, већ од тог ацетата. Употребила сам реч папир у ширем смислу, у смислу хартије... Фолија је сасвим ок, али мислим да треба да иде и ацетатна, јер као што рекох, има разноразних материјала од којих се праве фолије...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #11 у: 22.13 ч. 10.07.2009. » |
|
Бојим се да оно "ацетатна" мало коме, ако не зна чему служи, значи нешто. Зато сам оставио само фолија. Фолија означава нешто танко, попут папира, а служи за... Па онда кажеш да ли је за паковање, неку заштиту, лепљење...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 01.38 ч. 11.07.2009. » |
|
Pa nema veze sto nikom nista ne znaci. A kao sto vec rekoh, ta folija ima visestruku svrhu u mnogim oblastima zivota, tako da bi bilo vrlo nezgodno navoditi sve namene.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|