sami
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 2
|
 |
« у: 22.06 ч. 15.11.2013. » |
|
U sklopu uskladjivanja dokumentacije sa internim procedurama na poslu, pod ruku su mi dosli i dokumenti koji sadrze par recenica za koje nisam siguran koliko su gramaticki/pravopisno/stilski ispravne. Bio bih vam veoma zahvalan ako biste mogli da mi pomognete oko njih: 1) Da li postoji neko pravilo koje se odnosi ne upotrebu priloga 'za' u konstrukcijama poput sledece: ". . . mogu da se koriste za prenos, obradu i skladistenje podataka. . . "? Ono sto me buni je to sto nisam potpuno siguran da li je ispravno "za prenos" ili bi "za prenosenje" mozda bilo bolje i od cega to zavisi. Mozda u tom primeru nije toliko izrazeno, kao recimo u "za generaciju, konfiguraciju, implementaciju, klasifikaciju" i slicnim, gde se koriste termini koji su se, iako uglavnom stranog porekla, vec odomacili (posebno u IT literaturi)? Da li bi bilo bolje koristiti "za generisanje, konfigurisanje, implementiranje, klasifikovanje"? 2) Kako se pravilno pise pisu "ïtd. ", "i sl. " i ". . . " ispred znaka ")" (posebno kada ")" oznacava kraj recenice, tj. kada iza nje stoji ". ")? Mozda je malo nejasno kad se ovako napise, ali primer poput "posebnu kategoriju poruka cine elektronske poruke (el. posta, SMS, MMS, itd. ). " bi trebalo da pojasni sta hocu da kazem. Cesto srecem ovakve konstrukcije gde iza nekog opsteg pojma u zagradama stoji skup pojmova koji ga pojasnjavaju, ali koji nije ogranicen. . .
Znam da sigurno postoji nacin da se ovakve konstrukcije preformulisu i izbegnu, ali spletom okolnosti nekada ih je nemoguce izbaciti iz postojece dokumentacije.
Unapred hvala!
|