Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Цртица уз падежни наставак
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.20 ч. 05.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Цртица уз падежни наставак  (Прочитано 6863 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
charmed94
Гост
« у: 14.57 ч. 24.02.2010. »

У случају када се латиничка реч налази у ћириличком тексту, па је мењамо по „падежи“, знам да се падежни наставци одвајају цртицом, али шта ако је падежни наставак слово које се исто пише као у латиници? Да ли онда следи цртица?

На пример:
„...слање с rapidshare-a“ или „ ...слање с rapidsharea“?

„Ишао сам Michael-овим колима“ је већ нешто друго. Ту се мора издвајати цртицом будући да се слово 'в' у латиници пише другачије. Наравно, могао сам да транскрибујем у овом случају како бих избегао ово, али нисам се могао сетити бољег примера.  Cheesy

За латиницу знам да цртица не иде, осим у неким екстремним случајевима.
« Задњи пут промењено: 14.57 ч. 24.03.2010. од J o e » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 15.04 ч. 24.02.2010. »

У ћириличком тексту увек иде цртица. Не могу се мешати писма тек тако.

Који су то екстремни случајеви када иде цртица уз нетранскрибоване облике у латиничком тексту?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 15.15 ч. 24.02.2010. »

Наравно, најбоље би било транскрибовати реч и ставити у ћирилицу (слање с рапидшера).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 15.35 ч. 24.02.2010. »

Nema veze da li je slovo isto u latinici i ćirilici. Pravila su uvek ista. Nastavci se u ćiriličnom tekstu odvajaju crticom, a pišu se ćirilicom, a u latiničnom tekstu se ne odvajaju i pišu se naravno, latinicom. Svakako, kao što je Džo napomenuo, uvek je bolje transkribovati, pogotovu u ćiriličnom tekstu. Izvornoj grafiji bi trebalo da se pribegava samo kad nam nije nikako moguće, iz bilo kog razloga, pravilno transkribovati.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #4 у: 15.40 ч. 24.02.2010. »

Хвала свима!
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #5 у: 16.11 ч. 24.02.2010. »

Наравно, најбоље би било транскрибовати реч и ставити у ћирилицу (слање с рапидшера).

Zašto malim slovom?
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #6 у: 16.44 ч. 24.02.2010. »

Вероватно је видео од мене и једноставно преписао. Није пуно обраћао пажњу, а ја се често збуним када пишем тако нешто, посебно када су у питању програми. Они требају малим словом, будући да је то производ, али ипак, још увек није одређено посебно правило за то.

Како је Бруни рекла у некој од тема, и сâм Клајн је „Виндоуз“ написао великим словом, иако по Правопису би требало малим — ако то убрајамо под производ.

Ја лично увек користим мала слова за називе програма, те сам се мало збунио па написао и ово малим словом — шта би ово заправо могло да буде? Мислим, зашто би требало велико слово? Назив компаније или...?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #7 у: 16.45 ч. 24.02.2010. »

Zašto malim slovom?

Lapsus calami, или боље: lapsus digiti. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #8 у: 16.49 ч. 24.02.2010. »

Рапидшер није програм, него име веб странице. Зато треба великим словом.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #9 у: 16.54 ч. 24.02.2010. »

Рапидшер није програм, него име веб странице. Зато треба великим словом.

То сам хтео да чујем. Наравно да знам да није програм, али нисам знао због чега би требало великим словом. Сада си ми разјаснила. Smiley

Значи, сви називи веб-страница великим словом?

П. С. Да, још нешто. Да ставим већ поменути пример, „...слање с Rapidsharea“ ili „...слање с Rapidshara“? Сусретао сам се са сличним доста пута, а оба случаја су ми безвезна. У првом то што гласови е и а једноставно нису створени једно за друго. Cheesy У другом то што је изостављено једно слово из којег се састоји та реч.

П. П. С. Будући да, не знам да л' због читљивости, читкости, тога што домени морају бити састављени а назив је сложеница, због чега већ не, они давају имена на фору „RapidShare, MediaFire“. Ево, претпостављам је то због домена.
Моје питање је да л' ћемо ми писати RapidShare, Rapid Share или Rapidshare? Доста тога утиче на назив. Cheesy Јесте глупо питање, али за сваки случај да питам, чисто ради реда, иако сам 100% сигуран да је исправно Rapidshare. За Rapid Share ни говора.
« Задњи пут промењено: 17.45 ч. 24.02.2010. од charmed94 » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #10 у: 17.20 ч. 24.02.2010. »

Нећемо писати ни слање с Rapidsharea ни слање с Rapidshara, већ, ако баш остаје нетранскрибовано: слање с Rapidshare-а. Најбоље је пресловити: слање с Рапидшера. Нећемо писати ни велико слово унутар речи, иако то стоји у изворном запису, зато што је то супротно нашем правопису. У латиничком тексту ћемо писати slanje s Rapidšera или slanje s Rapidsharea, и ту не долази никаква цртица у обзир.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #11 у: 17.29 ч. 24.02.2010. »

Нећемо писати ни слање с Rapidsharea ни слање с Rapidshara, већ, ако баш остаје нетранскрибовано: слање с Rapidshare-а. Најбоље је пресловити: слање с Рапидшера. Нећемо писати ни велико слово унутар речи, иако то стоји у изворном запису, зато што је то супротно нашем правопису. У латиничком тексту ћемо писати slanje s Rapidšera или slanje s Rapidsharea, и ту не долази никаква цртица у обзир.

Дошло је до забуне, будући да сам ја горе мислио на латиницу. Значи, ипак је исправно без цртице, тј.: „slanje s Rapidsharea“? У реду, све кристално јасно. Smiley
« Задњи пут промењено: 17.43 ч. 24.02.2010. од charmed94 » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #12 у: 17.40 ч. 24.02.2010. »

Нећемо писати ни велико слово унутар речи, иако то стоји у изворном запису, зато што је то супротно нашем правопису.

Ako preuzimamo izvorni zapis (tj., ukoliko ne transkribujemo), s njim preuzimamo i izvorni pravopis, pa i veliko slovo unutar reči.
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #13 у: 17.42 ч. 24.02.2010. »

Нећемо писати ни велико слово унутар речи, иако то стоји у изворном запису, зато што је то супротно нашем правопису.

Ako preuzimamo izvorni zapis (tj., ukoliko ne transkribujemo), s njim preuzimamo i izvorni pravopis, pa i veliko slovo unutar reči.

Да, тако сам и ја мислио, али нисам био сигуран.

Хвала.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!