Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Хатишериф, Берат и сл.
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.20 ч. 03.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Хатишериф, Берат и сл.  (Прочитано 4494 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 11.15 ч. 28.02.2010. »

Како се пишу хатишериф, берат итд.? Малим или великим словом? Пандан би био устав/Устав... Кад је великим кад малим? Или је само великим или само малим?
« Задњи пут промењено: 14.56 ч. 24.03.2010. од J o e » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 15.21 ч. 04.03.2010. »

Mislim da se može napraviti analogija sa ustav/Ustav, ali ja bih generalno pisao uvek radije malim, jer hatišerifi i berati imaju ipak jaču istorijsku konotaciju nego zvaničnu. Kao sa imenima istorijskih država.

A mislim da hatišerifi i berati nisu ni imali zvanične naslove u kojima je stajalo "Hatišerif taj-i-taj" ili "Berat taj-i-taj", nego su se uvek zvali opštim imenima "hatišerifi" i "berati", pa je to još jedan plus za malo početno slovo.

Jedino ako se radi o nekom suvremenom hatišerifu ili beratu koji, šta ja znam, izdaju emiri Saudijske Arabije, i on se baš zove "Hatišerif o tome-i-tome", pa tad bi pristajalo veliko slovo. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 15.44 ч. 04.03.2010. »

Ne, radi se o hatišerifima i beratu koje je Osmansko carstvo izdalo Kneževini Srbiji. Dakle, malo slovo. I ja sam tako mislila, al nisam bila sigurna. Nekako su mi ta velika slova previše bola oči... Smiley

Hvala, Đole... Smiley

Svrati češće, vidiš da su me ignorisali punih sedam dana...
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!