|
charmed94
Гост
|
 |
« у: 00.02 ч. 28.03.2010. » |
|
Јако често се сусрећем с речју молим(о) у превођењу програма или било чега другог везаног за рачунаре, па ме занима да ли да стављам зарез или не у таквим конструкцијама? Ево једног одомаћеног примера: „Молимо, покушајте касније/поново.“ Доста чешће (ако не и увек) сретао сам без зареза, али лично сам стално користио са зарезом.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #1 у: 00.52 ч. 28.03.2010. » |
|
Са зарезом, осим ако следи (непосредно или посредно) везник да.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #2 у: 01.39 ч. 28.03.2010. » |
|
Са зарезом, осим ако следи (непосредно или посредно) везник да.
Е, да, управо то. Хвала!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #3 у: 10.24 ч. 28.03.2010. » |
|
Meni se sve čini da je to užasno loš prevod i užasno loš srpski. Ko još, molim te, kaže: Molimo, pokušajte ponovo. Treba da stoji Molimo vas da pokušate ponovo, ili Molimo vas, pokušajte ponovo...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 14.27 ч. 28.03.2010. » |
|
Свакако је природније с објектом, али је незгодно обраћати се кориснику програма тако лично.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 17.48 ч. 28.03.2010. » |
|
...али је незгодно обраћати се кориснику програма тако лично.
Ne razumem. Šta tu ima previše lično? Čak i da jeste, zašto bi bilo nezgodno?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 18.03 ч. 28.03.2010. » |
|
Па просто присност између рачунара и његовог корисника није ствар која се подразумева. Мада то нисам посебно истраживао, чини ми се да је и ту језик максимално сажет и безличан. Никад неће писати Направили сте грешку или Програм је направио грешку, него Дошло је до грешке или само Грешка. Зар није помало смешно да ти рачунар/програм каже Молим Вас? (А при том, њиме се може служити и дете од седам година, коме ће то бити још смешније.)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 18.11 ч. 28.03.2010. » |
|
Ne, nije nimalo smešno da ti program kaže Molim vas, jer su taj program radili ljudi, te kao što već rekoh, niko ti nikad neće reći Molim, uradi to, nego će uvek ići i vas ili te zajedno sa molim. Meni je mnogo smešnije Došlo je do greške nego Napravili ste grešku. No, u jednom si u pravu: zaista nikad neće pisati Napravili ste grešku, ali ne zato što je to normalan i prirodan srpski jezik, nego zato što prevode programa uglavnom rade informatičari, ljudi kojima prevođenje nije struka, niti imaju talenta za to, tako da su prevodi u oblasti informatike na srpski jednostavno rečeno: očajni. Tipičan primer je ono Napredno pretraživanje, što je bukvalan prevod od Advanced search i što je obična budalaština, jer pretraživanje nikako ne može biti napredno. Pravilan prevod bi bio detaljnije pretraživanje ili nešto u tom smislu, ali to napredno se sad toliko odomaćilo, da se sad automatski tako svuda prevodi, i uopšte se ne razmišlja o totalnom besmislu te sintagme.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|