Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Prenošenje rečî u sledeći red
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.43 ч. 22.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Prenošenje rečî u sledeći red  (Прочитано 13516 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« у: 13.59 ч. 20.04.2010. »

U mom udžbeniku biologije su reči ovako prenesene u sledeći red:   "sekret-ni",   "utrob-nih".
Po žutoj gramatici (sive boje  Cheesy) ova podela reči na slogove nije pravilna.
Pitanje, stoga, glasi: Da li se reči prilikom prenošenja u novi red rastavljaju po pravilima rastavljanja reči na slogove ili se jednostavno rastavljaju (uzevši u obzir ono da se jedno slovo ne prenosi u novi red, baš kao ni grupa od dva konsonanta bez vokala ili nekog drugog nosioca sloga)?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 15.56 ч. 20.04.2010. »

I ja sam svojevremeno „učio“ biologiju (ako sam je učio) tako što mi je umesto gradiva pažnju više privlačio jezik kojim su udžbenici bili pisani. Smiley Sâm bog zna kako sam uopšte završio gimnaziju. Cheesy (Na matematičkom smeru!)

Gle, tako je ispravno deliti reči na slogove! Pogledaj u žutoj gramatici t. 76 pod g): „ako grupu suglasnika čine praskavi suglasnik na prvom mestu i neki drugi suglasnik osim sonanata j, v, l, lj i r, granica sloga dolazi između suglasnika: lep-tir, lop-ta, sred-stvo, pri-po-vet-ka, ve-rid-ba, jad-ni“.

To je upravo iz razloga koje smo objasnili na temi o prekidnim i neprekidnim suglasnicima, jer su i plozivi i nazali prekidni suglasnici (nazali su sa artikulacionog stanovišta isto što plozivi, samo s dodatnim slobodnim protokom kroz nosnu duplju, što ih onda ipak čini sonantima, ali svejedno prekidnim sonantima, koji imaju taj prekidni element jednako kao u ploziva: potpunu pregradu u usnoj duplji). Zato i prirodna fonetska granica sloga mora pasti između njih. Uopšte, u podeli reči na slogove, nazali se ponašaju kao plozivi.

Dakle, kombinacija suglasnika ploziv + oralni sonant ide u isti slog, ali ploziv + nazalni sonant ili ploziv + koji drugi suglasnik razdvajaju se u odvojene slogove. Obratno, kada je ploziv na drugom mestu u suglasničkoj grupi, razdvaja se od svih sonanata i drugih ploziva, ali ide u isti slog ako mu prethodi frikativ ili afrikata (čiji je drugi deo frikativ). Razdvajaju se i dva susedna sonanta u odvojene slogove. Sve to imaš mnogo lepše tačku po tačku objašnjeno u žutoj gramatici. Wink
Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 16.35 ч. 20.04.2010. »

Jao! Ova tema zaslužuje da bude obrisana.
Nepažljivoga li moga iščitavanja!  Cheesy Od kako sam poslednji put čitao Žućka Cheesy izgleda da su mi samo segmenti pravila ostali u sećanju. (Sram me bilo!)
Puno hvala, Đorđe.

Цитат
Sve to imaš mnogo lepše tačku po tačku objašnjeno u žutoj gramatici.
E ovo je jedino sa čime se već ne mogu složiti. Tačno da ga ima i da je tačku po tačku objašnjeno, ali mnogo lepše – baš i ne! Ranije sam rastavljao reči na slogove po osećaju. Prva pravila na koja sam naišao su bila upravo ta "žuta" pravila, i samo su uspela da me zbune. Trebalo mi je nekoliko iščitavanja istih da bih ih sva skapirao. Lično mnogo više volim da čitam tekst (kada je u pitanju gramatika) koji je opširan i pun stručnih termina (eufonično mi je Cheesy Cheesy), umesto onog iz koga su iseckani svi izuzeci a pravila rečena kratko (i ponekad dvosmisleno).

Sad se setih još nečega, čisto da proverim: Silabema je slog ili nosilac sloga? Nosilac, ne? U K-Š nema te reči.

PS. "Bih ih" (odozgo)? Baš nezgodan izgovor...
« Задњи пут промењено: 16.48 ч. 20.04.2010. од suomalainen93 » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 17.51 ч. 21.04.2010. »

Силабема је, као и све еме, функционална јединица једног дела прозодије. Између слога (силабе) и силабеме стоји разлика као између гласа и фонеме. Слог је, по томе, реализација више гласова, док је силабема структурна јединица, улази у састав виших јединица (фонетских речи). У нашој прозодији не прави се таква разлика између слога и силабеме, није нам неопходно.
Понегде силабема означава графему која представља читав слог (у слоговним писмима).

Иначе, при растављању речи на крају реда најпре треба поштовати правила која доноси Правопис. Није сасвим исто граница слогова и растављање речи. Зато Станојчић и упућује на Правопис.
Главни критеријум при растављању у нашем Правопису јесте да ли у српском језику постоје речи које почињу онако како почиње део речи пренесен у други ред.
Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 18.31 ч. 21.04.2010. »

Hvala, Joe. Pitao sam jer u žutoj gramatici piše: "Ova tri alveolarna sonanta mogu biti i nosioci sloga (silabeme)." Pa sad, onaj koga interesuje da li se zagrada odnosi samo na predhodnu reč ili ne, neka otkrije.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!