Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zagriženi (u) stavovima
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.31 ч. 26.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Zagriženi (u) stavovima  (Прочитано 10202 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 22.16 ч. 13.06.2010. »

Jao, sad videh to sa akcentom. To me podseća na onaj beogradski isfolirani naglasak.. zAgrižen, bAnana, bAndera...  Cheesy

Не, не, у Београду се не говори тако. Овај акценат је обичан за источнохерцеговачке говоре.

He, he, ti će mi kažeš... Cheesy BEOOOgradski govor zbog kog su svi Beograđani na lošem glasu bili i jesu je taj gde se uvek naglašava prvi slog u reči, pa se onda još razvuče i dobije se beogradsko prenemaganje. Doduše, tako beše u moje vreme, možda beogradski foliranti danas govore drugačije... Smiley

Ја сам мислио само на за̀грижен. Остали се можда и чују.

Na taj sam i ja mislila.

(izvini, a koji je to akcenat? Ja mislim na kratkouzlazni. Ne mogu da popamtim koji je koji, tako da sam možda stvarno pomešala...)
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #16 у: 22.29 ч. 13.06.2010. »

Јесте, краткоузлазни.

Мораћемо негде на форуму да направимо курс за акценатско описмењавање. Wink Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 22.54 ч. 13.06.2010. »

Јесте, краткоузлазни.

Мораћемо негде на форуму да направимо курс за акценатско описмењавање. Wink Cheesy

Ajde. Stavi negde da znam gde je da mogu lako uvek da proverim... Smiley

Pa kako kratkouzlazni nije beogradski? Hm, kad malo bolje razmislim, sad mi sve više deluje kao dugouzlazni... Aj mi daj neki primer (neka druga reč), sad toliko ponavljam da mi više ništa ne izgleda kako treba.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #18 у: 23.00 ч. 13.06.2010. »

Па по тону и трајању више личи на дугоузлазни, али тај београдски акценат узима отвореност вокала на ком стоји од краткоузлазног. Тако имаш бео́аградски, јə не́а мəгу, не́а умəм и сл. (Правилно је бео̀градскӣ, јȃ не мо̀гу, не у̀мēм.)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 23.04 ч. 13.06.2010. »

Jao jeste. Cheesy Kako si ovo super napisao, baš se tako izgovara. Jeste, ima i ta otvorenost, tj. svaki vokal se pretvara u A...
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!