Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Lektori
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.35 ч. 05.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Lektori  (Прочитано 12558 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« у: 14.03 ч. 14.08.2010. »

Nedavno sam pročitala knjigu koja me je strašno zamarala svakom desetom akcentovano rečju, a da realno nije bilo potrebe za njihovim akcentovanjem. Autor je  imao i lektora, pa mi sad nije jasno kakav je posao lektora. Pretpostavljam da je pristojno što manje ispravljati nečiji tekst, pa je možda i lektor ostavio te akcentovane reči. A ako ih je i akcentovao, ne znam zašto bi to uradio.
Ne volim kad ispada da tražim dlaku u jajetu, jasno mi je da neke izdavačke kuće nemaju možda novca da plate lektore, ali i ove što ih imaju uzimaju izgleda neke čije postupke ne razumem.
Koji je posao lektora? Kako se desi da neko nenaučen počne da ispravlja nešto za šta on misli da je pogrešno?
« Задњи пут промењено: 15.33 ч. 14.08.2010. од Jelena3 » Сачувана
(: Mark :)
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 69

« Одговор #1 у: 15.43 ч. 14.08.2010. »

Posao lektora je da ispravlja piščeve gramatičke i pravopisne greške. Ne verujem da bi se neki pisac naljutio ukoliko bi ga lektor više ispravio jer ne verujem da bi se knjiga puna grešaka koje iritiraju dobro prodavala. A koja je knjiga i izdavač u pitanju?
« Задњи пут промењено: 17.42 ч. 14.08.2010. од Marko Todorovic » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 17.35 ч. 14.08.2010. »

Како се деси? Тако што се провуче кроз факултет „на лепе очи”, научи само оно што мора, за шестицу (професорима је ионако драже да знаш суву теорију него да примениш знање), а кад добије диплому, умисли да је због тога бог и батина, па онда иде наоколо, исправља људе и кад зна и кад не зна (професионално или из ћефа). Недавно сам добио на „другу” лектуру један „лекторисан” текст и умало се нисам шлогирао шта сам тамо нашао!
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #3 у: 19.53 ч. 14.08.2010. »

Цитат
Posao lektora je da ispravlja piščeve gramatičke i pravopisne greške.

То већином раде коректори. Лектори се, уз наведено, баве и синтаксом, што је врло битан сегмент, поготово у прози (причама, романима и сл.). Имао сам прилике чути да сви велики писци имају одличне лекторе, који се често стављају у позицију читаоца и ауторима сугеришу измене у тексту.
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 20.57 ч. 14.08.2010. »

... A koja je knjiga i izdavač u pitanju?
Ne bih rekla da je naročito bitno. Mogu ti reći na pp. Ovako bi mi se činilo da kritikujem nekoga, a ne bih.

Како се деси? Тако што се провуче кроз факултет „на лепе очи”, научи само оно што мора, за шестицу (професорима је ионако драже да знаш суву теорију него да примениш знање), а кад добије диплому, умисли да је због тога бог и батина, па онда иде наоколо, исправља људе и кад зна и кад не зна (професионално или из ћефа). Недавно сам добио на „другу” лектуру један „лекторисан” текст и умало се нисам шлогирао шта сам тамо нашао!
Neka su i šestice na fakultetu, ali znanje se uvek kasnije može dopuniti, neka nedoumica proveriti. Ta sigurnost s kojom oni ispravljaju ljude oko sebe me zadivljuje.

... Имао сам прилике чути да сви велики писци имају одличне лекторе, који се често стављају у позицију читаоца и ауторима сугеришу измене у тексту.
Ovo mi zvuči kao opis pristojnog lektora.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 22.49 ч. 14.08.2010. »

Цитат

Да, и вара се свако ко мисли да је рукопис неког књижевног дела оно што (уз исправке граматичких  и правописних грешака) иде у штампу. Један наш издавач ми је ономад причао да познаје човека који је лекторисао дела Ива Андрића главом! И чим би, читајући рукопис, осетио да радња "пада" или да се расплињује, звао би телефоном Андрића и износио му своје сугестије.  Cool
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 07.48 ч. 15.08.2010. »

Цитат

Да, и вара се свако ко мисли да је рукопис неког књижевног дела оно што (уз исправке граматичких  и правописних грешака) иде у штампу...
Ako nije navedeno ime lektora, da li to znači da ga nije bilo?

... Један наш издавач ми је ономад причао да познаје човека који је лекторисао дела Ива Андрића главом! И чим би, читајући рукопис, осетио да радња "пада" или да се расплињује, звао би телефоном Андрића и износио му своје сугестије.  Cool
Ovo je pristojno (kao što je pristojno i da nastavnici u pismene radove dece unose minimalne ispravke). Ipak, čula sam za neke lektore koji bukvalno iskasape nečije rukopise, a da pri tom i sami naprave koju grešku.
Kakav je slučaj s prevodima? Prevodioci bi trebalo dovoljno jezika da znaju, da im nije potreban lektor.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #7 у: 14.21 ч. 15.08.2010. »

Ovo je pristojno (kao što je pristojno i da nastavnici u pismene radove dece unose minimalne ispravke).

Не би требало гледати шта је пристојно а шта није, већ шта је исправно и допустиво а шта није. Ствар с наставницима је понешто другачија: с једне стране, не би требало да они превише (ван неопходног) дирају у ученички језик — да би ученици стекли самопоуздање и заволели да размишљају о језику и стилу — а с друге, једнако је добро и да им укажу како се нешто може боље рећи, иако ни написано није погрешно. Али то већ иде у оквире методике и педагогије.

Цитат
Kakav je slučaj s prevodima? Prevodioci bi trebalo dovoljno jezika da znaju, da im nije potreban lektor.

Горепоменути текст што сам га добио (због којег бијем главу у зид већ данима) управо је лекторисани превод с енглеског, који је урадио асистент једног строгог професора на факултету, филолошке струке. Требало би, али — очигледно — не знају.
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 10.41 ч. 01.02.2011. »

Čitam sad Kusturičinu Smrt je neprovjerena glasina u izdanju Večernjih novosti. Povoljno. Dva lektora ovaj put.
Već na prvih nekoliko stranuca: k'o, svo... morala bih otvoriti knjigu da se podsetim. Ili pisanje rečce ne: Hoću da izbjegnem nesporazum i sudbinu mobilnog pretplatnika koga rodbina i prijatelji bezuspešno pozivaju, neznajući da ovaj nije više među živima. (str. 12)
Ne bi li, ipak, bilo bolje da se normira i oblik k'o, da bude lakše i profesorima jezika koji ne koriste cirkumfleks i kažu da nisu čuli za njega.
Svo je već svuda oko nas, pa i za njega normiranje predlažem.
Akcija bi se mogla nazvati: Ako neće Muhamed bregu, onda će breg Muhmedu.
Prečesto se ova palanačka učiteljica oseća kao budala osećajući greške onih koji se prema učiteljskom zanimanju odnose s nipodaštavanjem. Naravno, ne pada mi na pamet da ikoga ispravljam. Moje obrazovanje jeste skromno, ali su me bar vaspitali Smiley Embarrassed
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 16.29 ч. 01.02.2011. »

Мала дигресија:
Прочитао сам Кустуричину књигу и једино што могу да кажем:

То је, заправо, роман Сјећаш ли се Доли Бел, само мало другачије запакован.  Види се ко је Кустин духовни отац.

Извин'те на дигресији. Grin
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #10 у: 17.01 ч. 01.02.2011. »

Prevodioci bi trebalo dovoljno jezika da znaju, da im nije potreban lektor.

To je toliko tužno da je smešno. Prevodi su očajni.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!