Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Објекат или субјекат?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.45 ч. 02.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Објекат или субјекат?  (Прочитано 11480 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #15 у: 14.16 ч. 20.02.2007. »

Pošto vidim da je diskusija privedena kraju, volela bih da iskoristim priliku i pošto su se, nadam se, strasti malo smirile, objasnim svoj stav - jer ma koliko eventualno glup i debilan bio, čini mi se da ga bukvalno niko od diskutanata nije shvatio. Verovatno se nisam bila dobro i jasno izrazila Smiley

Ja smatram da je „sam“ i „samog“ jedna ista reč, samo u različitom padežu - nadam se da ne moram da je menjam po padežima da bih to dokazala. U tom smislu, htela sam da kažem da, po meni, ta reč, upotrebljena u nominativu, predstavlja subjekatski dodatak, a upotrebljena u tzv. „kosom“ padežu (genitivu ili bilo kom drugom), predstavlja objekatski dodatak. Moguće je da to nema blage veze s mozgom, ali svakako se nadam da uprkos tome nikoga ne vređa Smiley
Takođe, u vezi s tim, rekla sam da po meni, razlike u značenju tu nema, a koliko sam svojim sposobnostima poimanja uspela da shvatim, diskutanti su (posle prilično opširne diskusije, doduše Smiley) došli do zaključka da razlika postoji, ali da zaista nije naročito velika.
Što će reći da mislimo skoro isto Wink   
« Задњи пут промењено: 14.19 ч. 20.02.2007. од Lolita » Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #16 у: 20.44 ч. 20.02.2007. »

Па управо то и јесте била поента - "косост" Smiley падежа је критеријум по коме тај додатак везујемо јали тамо јали 'вамо Smiley некако сам мислио да је то толико очигледно да се не мора посебно ни објашњавати...
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #17 у: 21.05 ч. 20.02.2007. »

Takođe Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!