moje ime je Goran i zanima me da li se pravilno piše:
1. uzorkovanje potočne vode ili
2. uzimanje uzoraka vode iz potoka
Voleo bih da čujem vaše mišljenje i naravno neko objašnjenje zašto ste izabrali pod br. 1 ili 2. Na netu sam pronašao samo dva primera termina "potočna voda".
"Potočna voda" mi zbog nečeg zvuči loše. Valjda zato što je potok takođe voda (voda koja teče, potekla).
Stoga, čini mi se, takva sintagma, teško da bi mogla biti prihvatljiva. Mada, kada kažemo, na primer, morska voda, tada tu ne osećamo nikakvu "nelagodnost". I "rečna voda" nam, imam utisak, deluje malčice neprirodno. "Zapljuskuje" nas previše.

Imamo rečnu ribu, potočnu pastrmku...
Kad kažemo "voda iz potoka", to zvuči daleko prirodnje (barem ja imam takav utisak), mada se i tu, uslovno rečeno, radi o "vodi iz vode".
Možda bismo mogli da kažemo samo uzorak potoka. Zapravo, obično potok ima ime. Na primer, Šid je, kažu, dobio ime po potoku Šidina. Ilica u Zagrebu nosi ime po istoimenom potoku...
Bogme ni sam ne znam... Izgleda da si postavio teško pitanje. Sada, nakon par minuta, odnekud mi uzorak "potočne vode" ne deluje toliko rogobatno kao kad sam prvi put pročitao tvoje pitanje.