Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Насумично, насумце, насумице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.03 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Насумично, насумце, насумице  (Прочитано 17185 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« Одговор #15 у: 02.32 ч. 10.07.2012. »

Da, pravopisno je baš ovako kao što je Ognitiv napisao, samo što može i bez uglastog znaka dužine. Znači: Kô da je bitno šta je rekô, al’ ionako nema veze ili Ko da je bitno šta je reko, al’ ionako nema veze.
Ovo potvrđuje 175. tačka novog pravopisa (napomena 3) – „apostrof se takođe ne piše umesto samoglasnika koji se izgubio u rezultatu asimilacije i sažimanja, ali ako je to potrebno naznačiti, upotrebiće se znak dužine [kao što je to uradio Ognitiv].” Ista tačka potvrđuje i da se al’ piše s apostrofom. Smiley

Цитат
[...] итекако има логике, међутим, ако је то једини правилни правописни облик, онда многи лектори у књигама греше јер пишу апострофе.

Ako to rade u novije vreme – onda doista i greše. Ali ako je neka knjiga u kojoj si to video starijeg izdanja, možda tada nisu pogrešili. Pogledao sam u stari pravopis (izdanje iz 1994), i tu se samo preporučuje upotreba uglastog znaka dužine umesto apostrofa u rečima u kojima su izvršeni sažimanje i asimilacija, ali se ne zabranjuje apostrof. Smiley
Сачувана
Глинто
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 152

« Одговор #16 у: 03.13 ч. 10.07.2012. »

Pogledao sam u stari pravopis (izdanje iz 1994), i tu se samo preporučuje upotreba uglastog znaka dužine umesto apostrofa u rečima u kojima su izvršeni sažimanje i asimilacija, ali se ne zabranjuje apostrof. Smiley

Дакле, може и са апострофом.

Нешто размишљам: глагол рећи, на пример - асимилован у облик реко, без апострофа и дијакритика, у реченици може бити помешан са реком у вокативу; зато је, рекао бих, апостроф срећније решење. Вероватно има још неких сличних случајева, али тренутно ми ништа не пада на памет.
Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« Одговор #17 у: 07.05 ч. 10.07.2012. »

Цитат
Дакле, може и са апострофом.

Moglo je. Sada ne može (citirao sam pravopis). Smiley

Što se tiče vokativa od réka – on glasi rȇko, pa ako staviš uglasti znak dužine – rekô, znaće se da nije vokativ od réka jer on nema dužinu na o, ali teško da će se pomešati jer bi morala reč da se odvoji zarezima ako je vokativ. Smiley

Mogla bi ova diskusija o apostrofu da ide u zasebnu temu, ali ja ne znam kako da je prebacim...
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #18 у: 09.39 ч. 10.07.2012. »

Око употребе апострофа и циркумфлекса већ је расправљано на форуму, и то од "староседелаца" који су до танчина све објаснили и навели бројне примере. Глинто, то можеш прочитати овде http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=232.0 и овде http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=232.0;prev_next=next
Сачувана
Глинто
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 152

« Одговор #19 у: 21.23 ч. 10.07.2012. »

Što se tiče vokativa od réka – on glasi rȇko, pa ako staviš uglasti znak dužine – rekô, znaće se da nije vokativ od réka jer on nema dužinu na o, ali teško da će se pomešati jer bi morala reč da se odvoji zarezima ako je vokativ. Smiley

Да, да, тако је. У жељи да одбраним апостроф сметнуо сам с ума ту чињеницу.

Danga, хвала на линковима. Прочитао сам обе теме и сада видим да нисам једини који је живео у заблуди.

Све у свему, дошао сам до закључка да треба што више избегавати писање сажетих речи - то је тежак малтретман и такве речи треба писати само кад је то неопходно.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!