Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Predlog s (sa)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.02 ч. 15.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Predlog s (sa)  (Прочитано 12855 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
tritacke
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 11

« у: 11.56 ч. 11.01.2013. »

Odlucio sam da ovo podelim sa vama, jer sam primetio da ljudi jako cesto prave greske sto se tice pisanja skracenog oblika predloga sa, a i ja sam gresio, dok mi nastavnica iz osnovne skole nije skrenula paznju.   Grin Dakle, jedino je pravilno napisati S (s drustvom, s tobom), BEZ APOSTROFA, jer je u pitanju, verovali ili ne, glasovna promena — nepostojano a. 
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 250

« Одговор #1 у: 13.48 ч. 11.01.2013. »

Pozdrav ...,

Za to nepostojano a prvi put čujem a baš bih volio da čujem kako ta glasovna promjena utiče da je s ispravno a sa nije. Mene su isto to učili u školi i nije im pošlo za rukom da me nauče a je li to do moje inteligencije ili je stvar bila u nedostatku smislenog objašnjenja to ne mogu da kažem.
Po meni koriste se obije varijante a ne znam kojom generalizacijom bi mogli obuhvatiti slučajeve kad je jedna ili druga prihvatljivija.
Ono što pada na pamet je da s ne ide prije imenice koja počinje sa s : Pao sam s stolice. mi zvuči blesavo.
S druge strane "Skočio je s mosta" mi mnogo bolje legne nego "..sa mosta"
Ovo "s tobom" da je uvijek ispravno, pa otvori youtube pa mi reci da je Jelena Karleuša nepismena što pjeva "Hoću sa tobom" ili Mina Kostić što se pita da li je neko vara sa tobom. Nije da vjerujem da su pomenute umjetnice baš neki stručnjaci za leksiku srpskog jezika ali je fakat da će i milioni drugih ljudi kojima je srpski maternji svakodnevno upotrebiti i "sa tobom", i "sa društvom" i slično. Ako nastavnica nema neki baš argument da ne voli "sa" u ovakvim slučajevima onda bolje da to pravilo zaboravimo da ne zamaramo mozak bez potrebe.

Možda je bolje da posmatraš ovu razliku u upotrebi ne kroz postojanje nekog apsolutnog pravila i čudnog odstupanja od tog pravila nego više kao na pitanje naglašavanja ili intonacije i ritma u rečenici koju izgovaraš. U engleskom na primjer imaš naglašene i nenaglašene varijante predloga (weak and strong forms), kao i drugih riječi, ali prevashodno predloga. Izgovor koji daju u rječnicima za "with" "to", "in", "on" itd su naglašene verzije ovih riječi, koje su znatno rjedje u govoru nego nenaglašene. Razlozi su u ritmu i intonaciji rečenice, dje bi jasno izgovaranje ovih riječi zvučalo neprirodno u svakodnevnom govoru. Predlozi su gramatičke riječi koje koristimo da povežemo to o čemu pričamo u cjelinu. Njih generalno ne naglašavamo u izgovoru, već je naglasak na riječima koje imaju leksički sadržaj i koje su zbog toga najčešće najvažnije za poruku koju želimo da komuniciramo sagovorniku.
Сачувана
tritacke
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 14.03 ч. 11.01.2013. »

Ne, neee. . .  Mislim da me nisi dobro shvatio.  Pravilno je i S i SA, naravno, nekad je to stvar izbora, a nekad moramo upotrebiti SA (sa sestrom, sa zubarom) jer rec posle predloga pocinje istim ili slicnim suglasnikom (postoje cetiri takva suglasnika koja zahtevaju SA, znao sam ih, ali sad mi je u secanju ostalo samo to s i z). Poenta ove teme je, zapravo, pisanje apostrofa kod skracenog oblika (S'), sto mnogi rade, a NIJE DOZVOLJENO.  Dakle, jedino je pravilno napisati S (bez apostrofa) i, naravno, SA.  Pozdrav Wink
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 14.28 ч. 11.01.2013. »

Nisam dobro shvatio pardoniram Smiley Pretpostavljam da su ti suglasnici koje si zaboravio oni koje zovu "fricatives" u engleskom, a na srpski bih ih preveo kao šišteći suglasnici. To bi bili v, h, s, š, ž i f. Možda su ta četiri s, š, ž, i z jer su oni najsličniji po načinu na koji proizvodiš zvuk. Toga apostrofa uz predlog "s" se sjećam kao kroz maglu, možda iz osnovne škole u onim pjesmama srceparajućim & rodoparajućim. Zaboravio bih na taj apostrof ako mene pitaš to je nešto što se pretpostavljam vuklo po knjigama nekim prastarim kao proklamovano pravilo kojeg se niko ne drži.
Сачувана
tritacke
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 17.03 ч. 11.01.2013. »

Nema veze.  :) Hmm, koliko se ja sećam, frikativi u srpskom su ž, š, z, s, f i h.  V i j su, rekao bih, poluvokali.  Proverio sam, moramo pisati SA ukoliko naredna reč počinje nekim od sledećih suglasnika: ž, š, z, s.  Takođe, pišemo SA ako naredna reč počinje grupom suglasnika (sa mnom, sa Ksenijom. . . ).  Pozdrav! :)
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 17.43 ч. 11.01.2013. »

Pozdrav poglavico tritačke Smiley Pogledao sam i ja, i malo da se ispravim, ali sasvim malo. Frikativ znači da se stvara frikcija  izmedju bilo stisnutih usana ili jezika pritisnutog uz nepca ili na neki drugi način na koji proizvodimo taj glas. V jeste frikativ ( možeš da provjeriš na netu u medjunarodnoj fonetskoj tabli International Phonetic Alphabet - IPA) što ćeš uočiti ako obratiš pažnju kako izgovaraš taj glas - sa stisnutim usnama i gornjim zubima pritisnutim uz donju usnu. Ono što sam pogrešno rekao je da sve frikative možeš da nazoveš "šištećim" suglasnicima. Samo ova četiri koja smo pomenuli su naravno šišteći ili stručno sibilanti: s, z, š i ž, Svi drugi frikativi su ne-sibilanti i tu spadaju: h, v i f. Svi frikativi osim h su parovi u osnovi istog glasa od kojih je jedan zvučan (voiced) a drugi je bezvučan (voiceless):

F i V, Š i Ž, S i Z.
Сачувана
mare011
Гост
« Одговор #6 у: 03.58 ч. 22.01.2013. »

У питању јесте непостојано а, али правилно је и с и са.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!