OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 250
|
 |
« у: 09.08 ч. 27.01.2013. » |
|
Evo o upotrebi slova nj u srpsko-hrvatskom-i ostatak naroda i narodnosti na koji sam naišao u hrvatskom Glosaru Sporazuma o stabilizaciji i tako, priručnik za prevodioce koji se muče sa EU stvarima:
Glosar je izrađen prema sljedećim načelima: U nj je uvršten isključivo vokabular engleske i hrvatske inačice Sporazuma, i to samo ona značenja, a najčešće i oblici, ostvareni u tom konkretnom kontekstu.
Evo pojanje igumana Stefana iz Gorskog vijenca da dodam na ovu epsko-lirsku upotrebu slova nj:
Sv'jet je ovaj tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj! On je sostav paklene nesloge: U nj ratuje duša s tijelom, u nj ratuje more s bregovima, u nj ratuje zima i toplina, u nj ratuju vjetri s vjetrovima, u nj ratuju živina s živinom, u nj ratuje narod s narodom, u nj ratuje čovjek s čovjekom, u nj ratuju dnevi sa noćima, u nj ratuju dusi s nebesima.
Ovo "u nj", i druge kombinacije predloga i nj kao "o nj", "za nj", "po nj", "do nj" su prisutne u jeziku koji čujem odje okolo i šire, to nema šta, ali prilično štrči u priručniku za prevodioce za čitaoca koji govori standardni srpski dijalekat. Priručnik je hrvatski tako da ne velim da je ista stvar sa njima naravno, samo za mene kao mene, glavom i bradom, moju malenkost ovo nj ima jasnu epsko-lirsku boju i baš paše u ovom lijepom pojanju igumana Stefana.
|