Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Стране света
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.09 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Стране света  (Прочитано 4155 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« у: 09.45 ч. 07.05.2014. »

У неком језичком приручнику сам прочитао да се стране света пишу малим почетним словом чак и када означавају неку скупину земаља. То ми је било скрознелогично, али од тада сам посао 'запад', у свим значењима. Синоћ док сам читао Српски језички приручник, наишао сам на информацију да се користи велико почетно слово у случају скупине земаља, што значи да је она други приручник садржао грешку - мислим да се чак ради о Речнику недоумица, али не могу да проверим.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #1 у: 10.16 ч. 07.05.2014. »

То није могао бити Речник језичких недоумица, јер у њему стоји да се

Imenice sever, jug, istok, zapad pisu se velikim pocetnim slovom ako su uzete "u znacenju naroda koji onde žive" P 60), npr. "Istok i Zapad su postigli sporazum", "Rat Severa i Juga u Americi trajao je cetiri godine",
"odnosi Sever-Jug". Bliski istok, Srednji istok, Daleki istok, Divlji zapad imaju veliko slovo samo u prvoj reCi.
V. i odrednice severni, severoistok, južni itd.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #2 у: 22.15 ч. 07.05.2014. »

Да, стоји како и треба.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!