Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Vokativi stranih muskih imena
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.08 ч. 10.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Vokativi stranih muskih imena  (Прочитано 17159 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Dario
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
student
Име и презиме:
Dario
Струка: student
Поруке: 6

« Одговор #15 у: 18.51 ч. 05.02.2015. »

Sto se tice zenskih imena i nastavka -o ili -a, to ima veze sa akcentom.   Ne razumijem se previse u akcente da bih mogao da obasjnim ali izgovori ova imena naglas:

Maja - Majo
Stoja - Stojo
Rosa - Roso
Desa - Deso

Sve imena sa "dugim prvim vokalom".   Sa druge strane:

Sanja
Marija
Vesna
Stela

"Kratak prvi vokal" -> ime ostaje isto.   Ne znam sta je fora sa "Foka", prvi put cujem da je to necije ime. 

Opet na muska imena, nasao sam u Klajnovom rijecniku neodoumica da stvarno pise da se imena sa k, g, h i c ne mijenjaju u vokativu, a posto me sada mrzi iskucacu kasnije.   Eh, da, sta raditi sa Mao Ce Tung? Po meni najbolje ostaviti kako jeste.  "Gospodine Mao Ce Tung, da li biste mogli. . .  ", i "ej, Mao Ce Tung, molim te dodji".  Ova viseclana imena mi nekako bas nisu "u duhu vokativa". 
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #16 у: 01.51 ч. 06.02.2015. »

Да, има везе са акцентом, мада код речи попут 'Марија' није неопходно анализирати акценат, јер постоје једноставнија правила која се односе на таква имена. Али код двосложних речи, акценат има велику важност и објашњава многе изузетке од правила, попут имена 'Сања' у 'Стела'.

Најбоље је да заборавимо на Фоку, док нас појава неког господина Фоке не натера да се поново позабавимо тим именом. Ипак се ради о измишљеном имену, па нека се са њим бакћу преводиоци, ако књига буде превођена.

Код вишечланих кинеских, корејских и вијетнамских имена вероватно је најбоље користити номинативни облик у улози вокатива. Кад уз име имамо неку титулу - господине, професоре, председниче -, то и звучи сасвим природно. Када недостаје титула, понеко име заиста тражи засебан облик вокатива. 'Ђао Мингу!' ми звучи природније од 'Ђао Минг!', али ипак, премда код доброг дела оваквих имена посебан облик вокатива није неопходан (или чак и могућ), и да његова употреба само ствара проблеме, боље се држати номинатива код имена ове врсте.
« Задњи пут промењено: 01.53 ч. 06.02.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #17 у: 22.14 ч. 08.02.2015. »

Цитат
Најбоље је да заборавимо на Фоку, док нас појава неког господина Фоке не натера да се поново позабавимо тим именом. Ипак се ради о измишљеном имену, па нека се са њим бакћу преводиоци, ако књига буде превођена.

Smiley Dozvoli, s.z, a kako bi dozvao foku u zoo-vrtu? (prokletstvo, morala sam da pogledam u Pravopis da bih pravilno napisala zoo-vrt, inače bih izostavila crticu). Da li ime g-dina Foke ima različit akcenat od opšteg imena ovih morskih sisara?

Možda ja imam problem sa akcentima i dužinama, ali foku u zoološkom vrtu bih dozivala isključivo sa foko!
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #18 у: 23.05 ч. 08.02.2015. »

Фоко, али не знам о акценту самог имена. Акценат би утицао на облик вокатива.

Нисам знао да правила захтевају цртицу. То знали да су имена доброг дела наших зоолошким вртова садрже правописне грешке.. Питам се зашто наша држава нема неку лекторску службу која би могла помоћи јавним институцијама да избегну правописне грешке, бар у називима. (Уствари, уопште се не питам. Било би ми чудније да има.)
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!