Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Homoseksualizam ili...?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.00 ч. 18.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Homoseksualizam ili...?  (Прочитано 9558 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i
Поруке: 52

« у: 19.27 ч. 18.02.2007. »

Da li je pogrešno upotrebljavati reč "homoseksualizam"? Mnogi spore ispravnost termina, poredeći ge sa pravcem (impresionizam, eksrepzionizam, socijalizam, marksizam itd.). 

Vujaklija (1980.) objašnjava reč "homoseksualizam", ali su drugi mišljenja da je termin zastareo i da je potrebno koristiti reč "homoseksualnost".

Da li sam pogrešila ako sam rekla: "Homoseksualizam je rasprostranjen..."?

Hvala unaperd i moje izvinjenje ukolko sam pitanje postavila na pogeršnoj temi, ili takvo već potoji. 
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #1 у: 20.03 ч. 18.02.2007. »

И мени се чини да је боље ''хомосексуалност''.
Размишљам овако. Ако изоставимо први део сложенице добићемо ''сексуализам'' и ''сексуалност''. Ту се већ види шта је јасније.

Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #2 у: 20.17 ч. 18.02.2007. »

Takođe, ako se kaže da je neko "homoseksualAN" a ne "homoseksualIST(A)", jasno je šta je ispravno.
Сачувана
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i

« Одговор #3 у: 20.41 ч. 18.02.2007. »

Ako govorimo o pojedincu, jasno je da nećemo govoriti o "homoseksualisti" već o "homoseksualcu". Ali, ako govorimo o pojavi homoseksualnosti, da li pogrešno reći "homoseksualizam"?
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #4 у: 20.45 ч. 18.02.2007. »

Ако је појединац хомосексуалан, онда ће се именица изводити суфиксом -ост. Ако је појединац хомосексуалист(а), онда ће се именица изводити суфиксом -изам. Врло једноставно.

Сем тога, ни од каквог -изма немамо именицу на -ац, што је додатни показатељ.
« Задњи пут промењено: 20.47 ч. 18.02.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i

« Одговор #5 у: 20.49 ч. 18.02.2007. »

Znači, "homoseksualizam" je pogrešan termin.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #6 у: 21.23 ч. 18.02.2007. »

Сем тога, ни од каквог -изма немамо именицу на -ац, што је додатни показатељ.

Ekavizam/ekavac, feudalizam/feudalac, primitivizam/primitivac, sindikalizam/sindikalac, profesionalizam/profesionalac itd.

Klajn—Šipkin rečnik navodi obe imenice, ali daje različita tumačenja. Homoseksualnost objašnjava kao „osobina, svojstvo homoseksualca“, a homoseksualizam kao „ukupnost osobina, sklonosti i delatnosti homoseksualaca“.
Сачувана
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i

« Одговор #7 у: 21.28 ч. 18.02.2007. »

Bojane, mislim da je to pravi odgovor, kakav sam i sama pretpostavila navodeći u prvom postu primer "Homoseksualizam je rasprostranjen...".
Сачувана
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i

« Одговор #8 у: 22.00 ч. 18.02.2007. »

U nekim državama homoseksualci imaju svoje pokrete koji se bore za svoja prava (legalizacija braka, usvajanje dece itd.), te ne vidim da je reč "homoseksualizam " manje dobra od reči "homoseksualni aktivizam". I to je ta "ukupnost osobina" (seksualno opredeljenje, aktivnost homoseksualaca, zahtevi, samozaštita itd.). No, očekujem da će to Bojan bolje objasniti.

Homoseksualnost podrazumeva i lezbejstvo.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #9 у: 22.05 ч. 18.02.2007. »

A u čemu je razlika između tih izraza i izraza homoseksualizam? Meni bolje zvuči homoseksualizam, bar je u jednoj reči.
Сачувана
Ivona
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
i

« Одговор #10 у: 22.16 ч. 18.02.2007. »

Homoseksualizam (grč. homós, lat. sexualis) spolni nagon prema istom spolu;...
Homoseksualnost v. homoseksualizam
Izvor: M. Vujaklija, Leksikon stranih reči i izraza, Prosveta, Beograd 1980

Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #11 у: 10.03 ч. 21.02.2007. »

[napomena urednika]
Brate mili, vi stvarno ne umete da odvojite jezicke teme od svega ostalog? Zar ne mozete svoja uverenja, ubedjenja, simpatije a inatipatije prema homoseksualizmu da ostavite za neko drugo mesto, posto je ovde tema samo i iskljucivo da li je ispravnije koristiti izraz homoskesualizam ili homoseksualnost? Tema je ociscena od rasprave koje odstupaju od pocetnog pitanja. Diskutante upucujemo da pronadju na Intenretu odgovarajuci forum na kome ce diskutovati o homoseksualizmu kao pojavi, a ovde je tema srpski jezik.
[/napomena urednika]

A kad sam vec kod toga, rekao bih da se meni cini da se homoseksualnost koristiti kao odredjenje jedne osobe a homoseksualizam za objasnjenje homoseksualnosti kao pojave uopste, takoda u soba izraza, dobra ako se koriste u pogodnom kontekstu.

« Задњи пут промењено: 10.26 ч. 21.02.2007. од pedja » Сачувана

Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!