Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Вече - кроз падеже?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.33 ч. 04.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Вече - кроз падеже?  (Прочитано 9701 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
operic
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 3

« у: 02.31 ч. 26.08.2007. »

Занима ме како се кроз падеже мења именица средњег рода (то) ВЕЧЕ.
Да ли је дозвољено да именица у тој промени мења род?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #1 у: 02.33 ч. 26.08.2007. »

Ne da je dozvoljeno nego je i jedino moguće. Prema tome, promena je potpuno ista kao i promena imenice "večer" (ž. r.) OSIM nominativa jednine (samo njega) koji kod nas glasi "veče" (s. r.). "Pravilna" promena *večeta, *večetu itd. ne dolazi u obzir.
Сачувана
operic
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 3

« Одговор #2 у: 02.43 ч. 26.08.2007. »

meni vise lici da smo preuzeli od hrvata (ili koga vec) i da nismo mnogo ni razmisljali o promeni.
ne mogu da verujem da je dozvoljeno, kao ni da je jedino moguce.
zbog cega se ne bi menjalo kako si naveo?

da li postoji jos primera gde se rod imenice menja kroz padeze?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #3 у: 03.30 ч. 26.08.2007. »

"Večer" u ženskom rodu vrlo je star slovenski oblik, koji postoji u (mislim?) svim slovenskim jezicima (zasigurno u ruskom) - prema tome, nismo "mi preuzeli od Hrvata (ili koga već)" nego smo svi to imali, a MI smo jednostrano rešili da nam nominativ jednine bude u srednjem rodu, bez završnog "r". Ne vidim da bi tu smelo da bude problema ili nedoumice, a svakako nema nikakve realne potrebe da se zbog tog jednog nominativa menja čitava vekovno ukorenjena deklinacija.

Rod po pravilu mogu da menjaju strane imenice muškog roda na vokal: auto (jed. m. r.) - auta (mn. s. r.) ili auti (mn. m. r.); milje (jed. m. r.) - miljea (mn. s. r.) ili miljei (mn. m. r.). Rod se normalno menja i kod zbirnih imenica: brat - braća, prut - pruće, list - lišće itd.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!