Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Voda u ušima
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.23 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Voda u ušima  (Прочитано 14333 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« у: 22.17 ч. 23.10.2007. »

Šta tačno znači kad kažemo da je nekome "ušla voda u uši"?
Doskora sam bila ubeđena, i koristila ovaj izraz sa značenjem da se neko uobrazi, pokondiri, kad mu slava udari u glavu i slično. Odnedavno sve češće čujem da ga na televiziji, a i ponegde u mojoj okolini, koriste kad se neko nađe u bezizlaznom položaju, kad mu "dogori do nokata", što bi se reklo. Sad više ni ja nisam sigurna, a bila bih se zarekla da to nije ispravno. Huh

Što kaže Dorijana, kako vreme prolazi sve sam manje sigurna u svoje znanje sopstvenog jezika... Sad Matešićev veliki rečnik mi nije pri ruci, a u malom Rečniku idioma baš ovog izraza nema. Sad
Сачувана
џафир
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 88

« Одговор #1 у: 22.26 ч. 23.10.2007. »

Ја сам једино чуо тај израз у значењу унервозити, узнемирити, уплашити. Smiley
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #2 у: 22.32 ч. 23.10.2007. »

Imati „vodu u ušima“ znači, otprilike, biti gluv i slep za ono što je očigledno, za sve savete, upozorenja... Jednostavno, kad neko nešto ne želi da čuje (i vidi) - a ne kaže se badava da „niko nije tako slep kao onaj ko ne želi da vidi“. Slično je i sa „vodom u ušima“ Smiley

E sad, voda u ušima može se javiti kad nekome slava udari u glavu, a i ne mora nužno biti povezana s takvom situacijom. Može biti i posledica neshvatanja, tvrdoglavosti... i slično Wink

A što se tiče ovog Džafirovog tumačenja, ne znam... tu možda voda u ušima može biti i znak svojevrsne panike. To bi bilo to.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 22.34 ч. 23.10.2007. »

Samo da preciziram, mislim na upotrebu baš sa glagolom, u spoju "ušla mu/joj voda u uši". Smiley
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 22.40 ч. 23.10.2007. »

Drugim rečima: ta osoba više ne (želi da) čuje niti vidi - nešto što bi, po našem mišljenju, trebalo da čuje i vidi Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 22.42 ч. 23.10.2007. »

Ја сам ту синтагму најчешће чуо и користио у сасвим другом смислу од свих које сте до сада навели. То се каже када некој екипи (или појединцу), најчешће спортској, током утакмице крене, па се сви охрабре и заиграју боље него што су и сами мислили да могу.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #6 у: 22.42 ч. 23.10.2007. »

Ja bih rekla da kad nekom udje voda u usi, da ne cuje nista, da je slep i gluv, nesto otprilike kao sto to objasnjava Lolita.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 22.44 ч. 23.10.2007. »

Pa, Zorane, ovo što vi kažete moglo bi se protumačiti da ta ekipa više ne obraća pažnju na ono što se realno oko njih dešava, te „igra svoju igru“. Tako da to možda opet ima neke veze sa osnovnim značenjem. Međutim, prilično sam sigurna da je osnovno značenje ovo koje sam objasnila.
Сачувана
џафир
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 88

« Одговор #8 у: 22.45 ч. 23.10.2007. »

И мислио сам са глаголом... Smiley Као што рече Лолита ући вода у уши, сам чуо у значењу ући у стање.. панике. нпр. у последњим минутама утакмице се преокреће резултат, и за екипу која је до скоро била водећа и покушава изједначити или повести на брзину (и најчешће не успева, и ништа им не полази за руком) кажем да им је ушла вода у уши! Smiley
« Задњи пут промењено: 22.48 ч. 23.10.2007. од џафир » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 23.06 ч. 23.10.2007. »

И мислио сам са глаголом... Smiley Као што рече Лолита ући вода у уши, сам чуо у значењу ући у стање.. панике. нпр. у последњим минутама утакмице се преокреће резултат, и за екипу која је до скоро била водећа и покушава изједначити или повести на брзину (и најчешће не успева, и ништа им не полази за руком) кажем да им је ушла вода у уши! Smiley
Ovih dana sam upravo slušala neke sportske komentatore kako koriste izraz u tom značenju, očigledno negativnom jer pomenuti igrač nije zaigrao dobro ni tada, pa je to i jedan od razloga što sam počela da sumnjam u značenje. Smiley
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #10 у: 06.07 ч. 24.10.2007. »

Rečnik Matice srpske:

Voda mu je ušla u uši = postao je nemiran, neposlušan; dospeo je u težak, kritičan položaj.

Dakle, moguće su dve metafore: uši su mu pune vode pa ništa ne čuje i neće da sluša, ili se pak davi u toliko dubokoj vodi da je već do ušiju potonuo. Shodno tome, Alčestina dilema zapravo ne postoji Smiley
« Задњи пут промењено: 06.18 ч. 24.10.2007. од Нескафица » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 14.33 ч. 24.10.2007. »

Hvala svima. Cheesy
I po ko zna koji put moram da se vajkam što nemam RMS, odnosno što ga već jednom neko ne prebaci u e-verziju... Sad((
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!