Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Nick name
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.48 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Nick name  (Прочитано 3369 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« у: 22.50 ч. 30.01.2008. »

Kako treba pisati tzv. nikove prilikom obraćanja osobama koje su se njima "krstile"?
Ako je neko izabrao da se u virtualnom svetu zove recimo android ili mndra ili ivana (namerno dajem ova tri primera - zajednička imenica, skup slova ili skraćenica i vlastita imenica), da li te nikove treba pisati s malim početnim slovom, kako su ih oni i registrovali, ili ih ipak treba pisati s velikim, kao da su "pravi" nadimci?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #1 у: 00.03 ч. 31.01.2008. »

Evo ja sam ti primer, svoj nik uvek pišem malim slovom, a isto tako nastojim da tuđe nikova pišem tačno onako kako su zabeleženi, osim ako nisu baš strašno komplikovani. To je ipak specifičan žargon, da tako kažem, pa nema potrebe biti previše strog u primeni standarda.
Razume se, ako hoćeš da upotrebiš te nikove u nekom tekstu van neta, onda bi već trebalo smisliti način da se objasni u čemu je stvar...
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #2 у: 06.52 ч. 31.01.2008. »

Evo ja sam ti primer, svoj nik uvek pišem malim slovom, a isto tako nastojim da tuđe nikova pišem tačno onako kako su zabeleženi, osim ako nisu baš strašno komplikovani.

I ja koristim isti princip - prepišem kako su napisani.
Ali me zanima kako bi ih trebalo tretirati. U neku ruku, to su ipak nadimci jer su se same osobe tako imenovale. S druge strane, često su to samo oznake ili opisni nazivi. Da li su to imena, ili nisu? Kako ih pisati van mreže?
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #3 у: 14.25 ч. 31.01.2008. »

Ја не видим никакву посебност екранских надимака као таквих, можемо их третирати као било какво страно име (па иако су од „домаћих“ корисника). Ако пишемо латиницом, ако желимо можемо га остављати изворно, уз одговарајући падежни наставак (ма како чудно звучао). У сваком случају га можемо транскрибовати и писати великим словом, када је јасно из ког је језика потиче онда по правилима тог језика, иначе како нам дуне. Дакле, овако било на мрежи, било ван мреже, свеједно.

Ако је неопходна рачунарска идентификација саговорника, онда надимак можемо написати једном, или колико је већ пута неопходно, тачно онакав какав је (значи и без падежних наставака). На форумима је колико сам опазио уобичајено @nadimak, издвојено у једном реду или на почетку пасуса, мада на форумима рачунарска идентификација најчешће није неопходна. Неопходна је, рецимо, на многопосећеним каналима на ИРЦ-у, где програм може да „цимне“ корисника када неко помене његов надимак; те је опет неки обичај уводно nadimak:, где ИРЦ програми обично дају аутоматску допуну надимка на таб.

Недоумица је једино када корисник понуди и надимак и пуно име, такво да једно с другим немају везе. Тада мислим да је у реду користити било једно било друго, а лично више волим да користим име (чисто јер се у круговима на вези с којима се некако осећам најсроднији, ненавођење пуног имена и презимена сматра прекршајем етикете).
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!