Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Помоз Бог
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.08 ч. 20.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Помоз Бог  (Прочитано 10620 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 287

« у: 16.25 ч. 23.01.2009. »

Интересује ме да ли је израз "Помоз Бог" граматички исправан.
И још једна недоумица - у говору често чујемо 'де си итд.  пример: 'Де си Марко, шта се ради?
Како се то пише. Да није случајно заједно?

Поздрав!  Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 16.49 ч. 23.01.2009. »

Pomoz' Bog, rekla bih ja. Sad, da li je to ispravno gramatički ili nije, ne znam. Ja bih rekla da nije, ali ima ovde i pametnijih od mene (u pravopisno-gramatičkom smislu, of kors Cheesy).

Ovio drugo je od Gde si, pa samim tim i ne treba da ide spojeno. Mislim da ne treba ni apostrof, s obzirom da ni ajde nema apostrof... Ako grešim, već će me neko ispraviti... Smiley
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 16.51 ч. 23.01.2009. »

а које слово/слова су изостављена - уместо ' ?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 16.53 ч. 23.01.2009. »

а које слово/слова су изостављена - уместо ' ?

Не знам тачно на који од ова два мислиш, па ћу ти рећи за оба:

ПомозИ Бог (или Боже)
Где си?
Сачувана
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 18.07 ч. 23.01.2009. »

ПомозИ Бог? хм... не звучи ми исправно
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #5 у: 18.24 ч. 23.01.2009. »

Занимљиво је ово.
РМС наводи да се пише помозбог и помоз(и)бог и значи познаник, знанац, а у изреци — ни род ни помоз(и)бог ми (му) није — значи никакве везе, ништа заједничко нема(м) с њим.

Међутим, као поздрав пише се помози бог или помоз' бог.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
mt
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 19.26 ч. 23.01.2009. »

Ок, ако је тако, међутим помозИ Бог ми нема смисла.
Помаже Бог, уреду(или у реду?!), али ово...
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #7 у: 19.37 ч. 23.01.2009. »

У реду.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 21.12 ч. 23.01.2009. »

ПомозИ Бог? хм... не звучи ми исправно

Pa najvereovatnije nije ispravno, ako gledamo strogo gramaticki... Medjutim, recimo da je to neki okamenjeni izraz u narodu i koji znaci pomaze bog, bog ti pomogao ili nesto slicno... A ne bi bilo prvi put da nesto sto je odomaceno u narodu ne bude gramticki/pravopisno tacno...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #9 у: 21.23 ч. 23.01.2009. »

Помози Бог је уобичајено у народним причама, са одговором Бог ти помогао, и то чак толико да се пише Помоз` Бог када је и изостављено.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #10 у: 15.34 ч. 25.01.2009. »

Строго гледано, Помоз(и) Бог није у складу са граматичким системом нашег језика, јер у српском 3. лице нема морфолошки императив, већ само перифрастични (Нек (ти) Бог помогне! или Бог (ти) помогао!, мада овде то и није прави императив). Ипак, с обзиром на то да је српски језик потомак прасловенског, у коме је овај глаголски начин (оптатив) био жив и у трећем лицу, разумљиво је што се тај поздрав у народу задржао, додуше, с елизијом . Мислим да је исправно сматрати тај обрт књижевним, наравно, иако је јасно да он одудара од морфолошког и помало од синтактичког система (јер не постоји таква конструкција, али постоји тај гл. начин). Уосталом, од морфолошког система одступају и, нпр., именице мати и кћи у номинативу, па су и даље књижевни наведени облици, баш зато што су наслеђени.

Кад смо већ код тога, ја мислим да није добро употребљавати новију варијанту Помаже Бог при сусрету, јер је то, у ствари, асертивни исказ и означава констатацију, а не жељу, што иначе чине сви остали поздрави у облику елиптичних реченица: [Желим ти] добар дан; добро јутро/вече; лаку ноћ; срећан рођендан... (а то све исто може и са Нек ти је...). Као што ником не би пало на памет да каже Срећан ти је рођендан!, тако не би требало ни Помаже Бог!
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #11 у: 18.29 ч. 25.01.2009. »

Уосталом, од морфолошког система одступају и, нпр., именице мати и кћи у номинативу, па су и даље књижевни наведени облици, баш зато што су наслеђени.

Мене сад још занима како то мати и кћи одступају од система и одакле су наслеђени?
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #12 у: 20.10 ч. 25.01.2009. »

Кад смо већ код тога, ја мислим да није добро употребљавати новију варијанту Помаже Бог при сусрету, јер је то, у ствари, асертивни исказ и означава констатацију, а не жељу, што иначе чине сви остали поздрави у облику елиптичних реченица: [Желим ти] добар дан; добро јутро/вече; лаку ноћ; срећан рођендан... (а то све исто може и са Нек ти је...). Као што ником не би пало на памет да каже Срећан ти је рођендан!, тако не би требало ни Помаже Бог!
Ja se slažem sa Joem u pogledu pozdrava pri susretu i mislim da Pomaže Bog, pored toga što je (vidi gore) zvuči još i nekako suviše ceremonijalno, nekako kao da se proglašava realnost, da tako kažem, što meni lično ide na nerve...  Angry
U poslednje vreme ima dosta takvih novotarija ali... možda će neko drugi imati nešto da kaže.  Smiley
« Задњи пут промењено: 20.16 ч. 25.01.2009. од b.n. » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #13 у: 23.58 ч. 25.01.2009. »

Мене сад још занима како то мати и кћи одступају од система и одакле су наслеђени?

Овако: системске именице женског рода се у српском завршавају на и имају парадигму као жена или на сугласник (одн. на о < л) и имају парадигму као реч. Мати одудара јер се завршава на и има основу матер- у косим падежима. Системски номинатив био би матера, -е (као потера, -е), што и постоји у неким дијалектима. Кћи би, да је регуларна именица IV врсте, имала номинатив кћер па би се мењала као реч, речи  (и номинатив кћер се чује у говору, мада га норма не прихвата).

Спадају, као и сва словенска лексика, у наслеђе из прасловенског (*matī, *dъkt’ī), одн. прајужнословенског језика, а сигурно је и стари српски дуго чувао тај деклинациони тип.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!