Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Problem sa datumom...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.13 ч. 19.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Problem sa datumom...  (Прочитано 22140 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
spaka
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 2

« у: 23.33 ч. 21.09.2006. »

Buni me jedno...
Kada se pise datum valjda bi trebalo da iza num. idu tacke npr: 22.09.2006. ?
A kod ovakvog slucaja: 25. IX 2006. ?
E sada mene jedno buni...  Da li se posle 2006 stavlja ili ne stavlja tacka?
Koliko se ja sjecam , meni se cini da je trebalo da se stavlja a onda ispade da ne treba...pa ajde sada...
U principu, cak i u WORD-u ako se Insertuj-e vrijeme, WORD ne stavi tu tacku Smiley
  Eto ...
Toliko o tome.
Hvala.
Сачувана
Miloš Stanić
сарадник
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 207

« Одговор #1 у: 08.18 ч. 22.09.2006. »

Iza arapskih rednih brojeva se uvek stavlja tačka, a iza rimskih se ne stavlja. Tako da su oba primera koja si naveo tačna.
Mislim da po pravopisu ne treba pisati nulu ispred jednocifrenih rednih brojeva, dakle treba 22.9.2006.
Ta nula se pojavila od kada su počele intenzivno da se koriste računarske tehnologije.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 21.19 ч. 22.09.2006. »

Dozvoljeno je u tehničkim tekstovima i poslovnoj prepisci. A iza godine treba tačka, sigurno, osim ako je godina u zagradi, ili ako iza nje ide neki drugi znak interpunkcije (zarez, uzvičnik, upitnik...)
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #3 у: 22.20 ч. 22.09.2006. »

Милош је у праву, не треба  писати ону нулу. Зна се где и када она мора да де пише — када се попуњавају рубрике које се после компјутерски очитавају, код бројева који садрже и датум, као што је ЈМБГ и сличним случајевима. Некоме ко је рођен на данашњи дан пре десет година матични број ће почињати са 2209996....
   У неку руку та нула има смисла код јануара и фебруара, да не би неки пакосник додао јединицу и претворио их у новембар и децембар, али за март и даље је несувисло. Иако је дозвољено.
   У вези са датумом хтео сам још нешто да додам. Често се виђају овакве конструкције: ''Састанак ће се одржати  дана 22. 9. 2006. године.'' Шта ће ту и оно дана и оно године? И без тога је све јасно.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #4 у: 04.56 ч. 23.09.2006. »

Ta nula se pise i da se obezbedi a ne moze naknadno da se dopise koja cifra i tak izmeni datum.
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 11.55 ч. 23.09.2006. »

Зар нисам рекао да то има смисла само за јануар и фебруар? За март и даље нема.
Сачувана
Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #6 у: 10.51 ч. 23.10.2006. »

А то што Ворд убацује годину без тачке је из простог разлога што се енглеска интерпункција донекле разликује од наше, па се не ставља тачка после године осим ако то није последња "реч" у реченици. Нпр: He visited Paris in 1985. али In 1985 he visited Paris. Међутим, ако пишеш на српском, тачка је обавезна.
Сачувана
Мирна
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 159

« Одговор #7 у: 10.56 ч. 23.10.2006. »

Има случајева кад се година пише без тачке, да не би дошло до гомилања знакова интерпункције. На пример:

Ј.В. Гете (1749–1832)
Сачувана

Језик је дом бића. (Хајдегер)
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!