Офф-
Офф - не бих желео да започињем неку свађу, само ме занима зашто се негативно гледа на вл. Николаја Велимировића?
Što se mene tiče, ponajviše zato što je bio ogavno antisemitski raspoložen, da ne idem još dalje u odvratne detalje.

Ђорђе, постоје озбиљне и оправдане сумње у Николајево ауторство дела "Српском народу кроз тамнички прозор", књизи која је први пута штампана 30 година после његове смрти, у издању љотићевске емиграције, у фиреровом Линцу,... Рецимо, реч "Жиди" која се понавља у књизи вл. Николај није користио ни у једном свом делу, свуда и увек је писао "Јевреји" (а интересантно је да су неки други користили баш ту реч - управо љотићевци и други пронацистички орјентисани покрети), итд. - ако те не мрзи, баци око:
http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=6762Слична је ствар и са наводним Николајевим "говором" на Љотићевој сахрани, који Николај нигде није записао, нити је игде штампан за његовог живота, него га је неки врли љотићевац по сећању записао и објавио у "Новој Искри", итд.... велико је ту замешатељство, и мислим да је велика подвала у питању.
С друге стране, вл. Николај је у рату ризиковао свој живот активно помажући српским Јеврејима скривајући их од Немаца (о овоме постоје и сведочанства самих Јевреја - чак су неки покретали иницијативу да вл. Николај добије место у "башти праведника" у Јад Вашему), док га немачке власти нису ухапсиле, те је провео рат у логору. Не бих да се ћерамо око овога, али рекох да напоменем, јер мислим да је подвала у питању, и чиста намештаљка.