Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ENG: Back-formation
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.02 ч. 29.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: ENG: Back-formation  (Прочитано 6689 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Duja
Гост
« у: 15.55 ч. 24.06.2009. »

Neko me pitao drugde da li je pravilno "mislilac" ili *"mislioc", i ja krenem da mu objašnjavam da je ovo drugo pogrešno i da je nastalo kao... uh... back-formation od padežnih oblika. Termin "back-formation" zaista postoji u lingvistici, i označava (obično nepravilno) formiranje izvorne reči iz njenih (govorniku poznatijih) izvedenica (dakle, slično nastanku po analogiji, ali je u pitanju uža klasa. Kako glasi srpski termin za back-formation, bilo usko-lingvistički, bilo u nekom širem kontekstu? U nemačkom je "Rückbildung", a u francuskom "Dérivation régressive"?

Engleska reč sa srodnim značenjem je "Retrofitting", za koju takođe ne mogu da nađem odgovarajući prevod...  Undecided
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 03.42 ч. 27.06.2009. »

Pa *mislioc nije nastalo kao "back-formation" od padežnih oblika, već upravo po analogiji s padežnim oblicima. "Back-formation" je druga stvar, u tvorbi reči.

Kod nas se to obično zove izvođenjem s pomoću nultog sufiksa. U našoj tvorbi imamo dosta takvih slučaja gde je imenica, recimo, izvedena iz glagola: lov od loviti, na primer, što je "back-formation", tj. izvođenje nultim sufiksom.
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 13.38 ч. 27.06.2009. »

Ја се досад нисам срео са српским термином за ову појаву, а није ми ни познато да се неко тиме бавио. Чини ми се да би се то без проблема могло сврстати у аналогију, само што се не односи на деклинациону парадигму, већ твробену. Кад размислим, није ни чудно што за то немамо термин, кад тај начин творбе није уобичајен код нас. Ја се не могу сетити тренутно ниједног поузданог примера.

Ђорђе, наш нулти суфикс не спада у то. Ова "регресивна деривација" функционише по угледу на други пар (тако у енглеском имамо: real → realism → surrealism → surreal [само овај потоњи је изведен регресивно], а не: real → realism; surreal → surrealism). Није наш лов (← ловити) настао према, нпр., зов (← звати), већ су оба девербала постала засебно од глагола.

(Треба прелистати Клајнову Творбу, можда он помиње ову појаву и њено име.)
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #3 у: 15.15 ч. 27.06.2009. »

Цитирано: J o e
(Треба прелистати Клајнову Творбу, можда он помиње ову појаву и њено име.)

5.5. Депревербација. — Вероватно најзначанији облик регресивне деривације (back-formation, Rückbildung: в. Кристал 1988) представља депрефиксација глагола, обично названа депревербацијом (од термина преверб за глаголски префикс). [...]“
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #4 у: 15.54 ч. 27.06.2009. »

...што, без обзира на цитат, не одговара општем значењу back-formation, а не видим ни да се условно проширити на значење које треба Дуји, јер садржи то врло одређено -преверб-. Можда (лупам) десуфиксација и депрефиксација?

Невезано за лингвистичке изразе за које (претпостављам да) већ постоје наши одговарајући, пун ми је куфер енглеских израза back- и -back у информатичком и још по којем контексту. Тако да сам почео серијски, ако већ нема усвојен израз, да користим префикс контра- с преведеном основом (контрапозив, контратраг, контраход). За back-formation, на пример, било би контраизвођење. (Од против-, анти- и контра-, чини ми се да контра- има најмање изражено значење „за сузбијање“, а највише „на супротну страну“.)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #5 у: 16.17 ч. 27.06.2009. »

...што, без обзира на цитат, не одговара општем значењу back-formation, а не видим ни да се условно проширити на значење које треба Дуји, јер садржи то врло одређено -преверб-. Можда (лупам) десуфиксација и депрефиксација?
Pa lepo si sam citirao, i u ovome što si napisao kaže "deprefiksacija, obično nazvana depreverbacijom."
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #6 у: 16.20 ч. 27.06.2009. »

Сад сам погледао то код Кристала:
Цитат
регресивна деривација (back-formation) Термин којим се у историјском проучавању морфологије означава неуобичајен начин творбе речи у коме се краћа реч изводи одбацивањем замишљеног афикса од дужег облика који већ постоји у језику. (Превели Иван Клајн и Борис Хлебец.)

Сад ми је јасно зашто ми ниједан српски пример није пао на памет: у српском се тако одбацују "префикси", а не "суфикси", како је то у енглеском. По Клајну (стр. 245, Творба I), тако су настали глаголи дрешити (← раздрешити), годити (← угодити), кладити се (← опкладити се), ле́ћи-ле́жем (← излећи), дељати (← издељати)...

Општи термин је, дакле, регресивна деривација, а кад се односи на уклањање глаголских "префикса" — депревербација.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #7 у: 19.16 ч. 27.06.2009. »

Ah, to je, dakle, to. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!