Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Језичка недоумица - "од стране"
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.04 ч. 10.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Језичка недоумица - "од стране"  (Прочитано 3221 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
bokiogi
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Borko
Струка:
Поруке: 6

« у: 23.30 ч. 30.06.2016. »

Поздрав, форумаши.

Имам недоумицу у вези са употребом кованице "од стране".  Да ли је то уопште у духу српског језика; да ли је правилно користити ову фразу?
Конкретни примери употребе били би: "прегледан од стране неуролога", "овај задатак формулисан је од стране радне групе" и сл.  Наравно, идеја је да се избегне коришћење актива, одн.  да се предност да пасивном говору, у циљу одржавања извесног степена професионализма.

Хвала вам.   Wink
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #1 у: 09.53 ч. 02.07.2016. »

Mislim da nije nepravilno, osim što vuče na birokratski stil. Možda bi i pregledan od neurologa bilo sasvim dovoljno.

Prvu rečenicu možemo zameniti sa (pacijent) kojeg je pregledao neurolog ..., a drugu sa ovaj zadatak formulisala je radna grupa.

Razmišljam sada kako rečenice mogu da se preoblikuju tako da ostane pasiv (ukoliko se insistira na pasivnom obliku), a da se odbaci fraza „od strane”, ali mi trenutno ništa ne pada na pamet.

Sada ja imam jedno pitanje.  Smiley

Цитат
Поздрав, форумаши.

Da li možemo ravnopravno reći pozdrav, forumovci, ili se oblik forumaš ustalio?
« Задњи пут промењено: 10.04 ч. 02.07.2016. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!