Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Инструментал именице „цев (цијев)“?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.58 ч. 04.11.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Инструментал именице „цев (цијев)“?  (Прочитано 3608 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
pedja_pg
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Ekonomista
Поруке: 9

« у: 11.34 ч. 22.03.2010. »

Наиме, у питању је опклада са другарима :), И прихватили смо да ово буде инстанца која ће пресудити.

Ја кажем да инструментал од именице цев (цијев) гласи цевљу (цијевљу).  Рецимо, ТВ са катодном цевљу.  Међутим,
покушавам бити убијеђен да је правилно са цеви (цијеви).

Мишљења сам да људи често користе ово друго, али ја осећам да је неправилно.  Јер, и љубав и крв у инструменталу гласе љубљвљу и крвљу.

Е, а сад ви стручњаци.  Ја сам, ипак, само млади економиста који воли лингвистику :)
« Задњи пут промењено: 14.32 ч. 24.03.2010. од J o e » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #1 у: 12.24 ч. 22.03.2010. »

Baš sam neki dan čitao Stevanovićevu gramatiku povodom tog slučaja (instrumental imenica ženskog roda na suglasnik, odnosno IV grupe promene).

Da te poštedim detaljnog prenošenja celog razmatranja (na dve i kusur sitno kucane strane) Smiley, kod svih imenica tog oblika dopušteni su i oblici i sa -ju i sa -i. Pri tom, izvesna prednost se ipak daje oblicima sa -ju, ali se po Stevanoviću ne mogu odbaciti ni oblici na -i, koji se sreću i kod dobrih pisaca, naročito ako ne postoji mogućnost zabune sa nekim drugim padežom. Tako, ispravno je reći i "TV sa katodnom cevi" i "cevlju". HJP to potvrđuje.

E sad, u konstrukciji "Dobio je udarac cevi po glavi" mogućnost zabune (sa genitivom) i te kako postoji, i mislim da bi ovde moralo doći "cevlju" ma kako neobično isprva zvučalo.

Kod nekih imenica, kao što su stvar, nit ili kćer, običniji je instrumental na -i, a kod većine drugih na -ju (krv, glupost, ljubav).

« Задњи пут промењено: 12.27 ч. 22.03.2010. од Duja » Сачувана
pedja_pg
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Ekonomista
Поруке: 9

« Одговор #2 у: 12.42 ч. 22.03.2010. »

Значи, оба облика се могу користити једино у случају ако су пропраћени предлогом са?
Уколико стоје самостално, мора ићи облик на ју?
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #3 у: 12.51 ч. 22.03.2010. »

Pa, ne nužno. Stevanović daje sledeće primere: "Ona je očajnom ljubavi ispunila sve svoje besanice"; "Jednom reči" (Dučić), "Ponesen ljubavi prema rodu ljudskom" (J. Ilić), "Al dolama krvi pokapana" (narodna). Dakle, drugi način razlikovanja može da bude prisustvo atributa, ili se na bilo koji drugi način iz konteksta da zaključiti da je u pitanju instrumental.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!