Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ravnanje ili ravnjanje?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.48 ч. 27.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: ravnanje ili ravnjanje?  (Прочитано 10235 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« у: 02.04 ч. 19.07.2010. »

Slično prethodnom...

Ja sam naučila da je pravilno ravnati. Dosta ljudi srećem koji kažu ravNJati, što je po meni nepravilno.

Onda ovde na forumu naletim na tekst jednog od starosedeoca u kom stoji poravNJati. I, ups, dilema! Šta je sad ovo? Znam li šta je pravilno ili ne?
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #1 у: 10.24 ч. 22.07.2010. »

Равнање.
И још нешто, а надам се да ми нећеш замерити јер смо овде управо због тога да укажемо једни другима на грешке и дамо исправне одговоре - исправно је рећи једног од староседелаца.
Поздрав!  Wink
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 14.17 ч. 23.07.2010. »

Pa naravno da ti neću zameriti!

Moram to još da proučim. Ono što mi je u glavi iz školskih dana jeste, da se u jednini kaže -lac, a u množini -oci. Primetila sam da je na forumu bilo reči i o tome (čitalac, gledalac - jednina, množina, promena po padežima...), ali sam samo preletela. Uglavnom, uočila sam da postoje neka neslaganja između onoga što sam smatrala da je pravilno, i toga što zaista jeste. Ostavila sam tu temu kao domaći zadatak za skoru budućnost, ali si me ti u međuvremenu nahvatao. Što znači da sad odlazim pravac tamo! Wink

P.S.
I ovo "skoru" nisam sigurna da li je ispravno. Ja tako govorim. A možda treba -ija. Pa, izvoli, ispravi me!  Smiley
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #3 у: 14.39 ч. 23.07.2010. »

Има овде мноооого већих познавалаца српског језика од мене. Smiley Искрено, и ја често кажем скора будућност, мада ми је лепше рећи блиска. Мислим да је исправно, али сачекајмо да се неко од проверених људи јави, као на пример Ђорђе, Бојан, Џо или Бруни. Smiley Што се тиче староседелаца и сличних ситуација (читалац, преводилац, тужилац, слушалац...), биће овако:

за једнину: староседелац - од староседеоца
за множину: староседеоци - од староседелаца
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 14.59 ч. 23.07.2010. »

Da, da sam obratila pažnju na promenu po padežima...

Svejedno, na tom jednom mestu na forumu, čini mi se da sam primetila, da postoje neki izuzeci. Ali, da sad ne nagađam... Čim budem imala vremena, potražiću i rešiću dilemu. Smiley

Bliska budućnost mi zvuči kao bliska osoba, te meni to manje paše, što, opet, ne znači da je neispravno. U tom kontekstu mi pre odgovara bliža. Ne znam...

U žurbi sam, pa hvatam sebe kako ti na brzaka (valjda se ovako piše Smiley) odgovaram. Odjavljujem se, pa nastavljamo diskusiju u skoroj (dok se ne pojavi neko kompetentan Wink) budućnosti!

Pozz
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!