cc.lidija
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Lidija Cvetanovic Corridolo
Струка:
Поруке: 10
|
 |
« у: 19.23 ч. 17.11.2010. » |
|
Zdravo svima!
Radi uporedjivanja sa italijanskim jezikom interesuju me neke zamenice. Evo primera: 1. Ovo dete neće da MI jede. 2. Umro MU je otac. 3. Boli GA noga. 4. Odveo MI sina u školu. 5. Idem ulicom i znaš koga TI vidim?! 6. Hoćeš da MI pozoveš taksi? 7. Hoćeš da MI napišeš pismo? (Sa značenjem "da napišeš pismo meni" i "da napišeš pismo umesto mene")
Trebalo bi da se negde radi o dativu a negde o akuzativu licnih zamenica, ali da li za ovakvu vrstu zamenica, tj. za zamenice ovako upotrebljene postoji jos neki naziv, da li pripadaju nekoj posebnoj grupi?
Zatim, u mom kraju može da se kaže: 8. Ja ga lepo pitam on SI ćuti. 9. Sednem SI ja pa SI popušim jednu cigaru. . . .
Gde bi pripadalo ovo SI i koju funkciju vrši? Čak i ako je gramatički nepravilno, verovatno ima neko objašnjenje. To su primeri (8-9) koji mi se čine najblizim za uporedjivanje koje vršim sa italijanskim za rečenicu: "MI bevo un caffè" sto znaci "pijem kafu" i pravilno bi bilo "bevo un caffè" ali upotrebom zamenice MI Italijani naglasavaju uzivanje u ispijanju kafe.
Bila bih vrlo zahvalna ako bi neko mogao da mi malo pojasni ove zamenice u srpskom jeziku. Za one koji znaju i italijanski, ono sto me interesuje su "clitici non argomentali (opachi)" ako u srpskom postoje kao takvi.
Usput da pitam da li neko moze da mi preporuci neku knjigu iz gramatike koja se bavi ovom tematikom.
Hvala unapred.
|