Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  непознавање правописа
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.41 ч. 05.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: непознавање правописа  (Прочитано 25708 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Dalovej
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Hristina Lazić
Струка: Prevodilac
Поруке: 12

« Одговор #15 у: 19.37 ч. 21.01.2011. »

Хвала на охрабрењу, прелазимо на ти.   :) Морам да прочачкам смајлије, не каче се.
А уловљени зарез који се прави да му није ништа (не)налази се у последњој реченици мог првог поста
Цитат
Волела бих када би постојало веће разумевање и пријатељство, на нивоу преписке  између оних који заступају различита мишљења на овом форуму. . . 
и треба да стоји иза речи 'преписке'.  „На нивоу преписке“ је било накнадно убачено. . .   Ваљда сам хтела да се оградим од пријатељства ван форумске преписке. 
Сачувана
Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #16 у: 01.53 ч. 22.01.2011. »

Добро дошла!

Направила сам један 'пресек' сарадника и запањила се процентом непознавања основних правила правописа и синтаксе код наших преводиоца и људи који су завршили магистарске и докторске студије.
Зар нико није приметио ову грешку? Морам признати да сам је ја и приметио управо због тога што си писала о грешкама у свом посту.
А слажем се са Белопољанским, и ја бих Вам без сумње персирао да Вас упознам уживо, али ми је чудно персирање на форуму.
« Задњи пут промењено: 16.00 ч. 22.01.2011. од Обрен Старовић » Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« Одговор #17 у: 07.47 ч. 22.01.2011. »

Greške prevodilaca, sociologa i drugih visokoobrazovanih ljudi je nešto što me odavno tera na razmišljanje. Krenula sam od sebe, od svog obrazovanja i trenutno mislim da se krivica može podeliti na nekoliko strana. Sećam se da smo prilično žedni prošli osnovnom školom, da nam je malo dato, a još manje traženo. U srednjoj smo se bavili književnošću. Na faksu smo morali da znamo gramatiku i pravopis, a nismo znali odakle da krenemo.
Drugi uzrok nepismenosti bi mogla biti nezainteresovanost za gorepomenute stvari, stav da je užestručno znanje bitnije od pismenosti.
Isto mislim da oni koji bi trebalo da budu etalon pismenosti (novinari, prevodioci, javne ličnosti) često prave materijalne greške, a narod greške prihvata, misleći da tako treba. Takve greške primećujem, pa proverim u gramatici i pravopisu, ali verujem da puno ljudi to ne uradi, te ostane u uverenju da je tako, kako je rečeno, ispravno.

Mislim da se opcija Proveri pravopis može koristiti samo ako je tekst na engleskom. Nudi samo neka rešenja za pisanje engleskih reči. Više ni ne pokušavam da je koristim.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #18 у: 08.50 ч. 22.01.2011. »

Надам се да нећете замерити, пошто ни ја нисам сигуран да ли ја грешим или је можда у питању грешка у куцању пошто вам је још затворена могућност измене поруке, али зар се „притом“ не пише састављено?

U starom Pravopisu (iz 1994) ispravno je samo pri tom ili pri tome. I meni deluje logičnije da se pritom piše spojeno (up. pril. potom, utom), ali mi nije logično ukoliko je, kako ovde neko reče, u novom pravopisu ostavljena samo jedna mogućnost (pri tom). Teško mi je da prihvatim takvu besmislicu. Ipak, možda su u novom pravopisu odlučili da pri tome ostane odvojeno, a pritom sastavljeno?
Zapravo, mislim da je tu trebalo dopustiti oba oblika (po izboru, ali i smislu rečenice), a ne lomiti tako da ono što je do juče bilo ispravno, danas bude pogrešno. Kod predloških spojeva je možda trebalo ostaviti još veću slobodu izbora i ne zakerati previše.  Smiley
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 09.07 ч. 22.01.2011. »

Хвала на охрабрењу, прелазимо на ти.   Smiley Морам да прочачкам смајлије, не каче се.
А уловљени зарез који се прави да му није ништа (не)налази се у последњој реченици мог првог поста
Цитат
Волела бих када би постојало веће разумевање и пријатељство, на нивоу преписке  између оних који заступају различита мишљења на овом форуму. . . 
и треба да стоји иза речи 'преписке'.  „На нивоу преписке“ је било накнадно убачено. . .   Ваљда сам хтела да се оградим од пријатељства ван форумске преписке. 

Ту запета може да дође, али и не мора. Дакле, ту нема никакве грешке.  Smiley
Могла си да не ставиш и ону прву и опет би било у реду.
« Задњи пут промењено: 09.13 ч. 22.01.2011. од ArsLonga » Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #20 у: 21.00 ч. 22.01.2011. »

Tačka 139b kaže pritom = ‘istovremeno’, pri tome = ‘povrh toga, uz to’. Opet nema smisla. Njihova distinkcija, postoji bolja. I piše se ùstō, tj. mogli bi da dopuste dublet.
Сачувана
Dalovej
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Hristina Lazić
Струка: Prevodilac
Поруке: 12

« Одговор #21 у: 22.32 ч. 23.01.2011. »

Да, Обрен Старовић и ArsLonga су у праву:
Цитат
наших преводиоца
јесте једина тешка грешка, уједно – то је једна од прилично честих из обећаног пописа. Зашто се ту нашла... баш кад сам се правила паметна... Smiley

Али кад је реч о запети,
Цитат
Ту запета може да дође, али и не мора. Дакле, ту нема никакве грешке.  Smiley
Могла си да не ставиш и ону прву и опет би било у реду.
она је заправо врло пожељна на оном месту, јер је прва већ употребљена. Граматички, није пропуст, стилски јесте: звучи „збуџено“ и лабавије каже шта сам хтела рећи…

Поменули смо персирање, те ето прилике да се изјадам укратко: то ми је једна од честих тема и заиста сам присталица оних који га генерално сматрају сувишним – не само на форуму или само лежерности ради. Користећи га избегавамо фамилијарност, но, интимизација је више ствар тематике и тона, него граматичког лица у обраћању. Људи се радо псују персирајући. С друге стране, умерена опуштеност је пожељна увек, без обзира на инстанце… То је делић мојих запажања на ову тему, не бих даље…

Јелена, твоја размишљања су потпуно налик мојим.
Цитат
Greške prevodilaca, sociologa i drugih visokoobrazovanih ljudi je nešto što me odavno tera na razmišljanje. Krenula sam od sebe, od svog obrazovanja i trenutno mislim da se krivica može podeliti na nekoliko strana. Sećam se da smo prilično žedni prošli osnovnom školom, da nam je malo dato, a još manje traženo. U srednjoj smo se bavili književnošću. Na faksu smo morali da znamo gramatiku i pravopis, a nismo znali odakle da krenemo.
Имала сам прилике да се уверим да је својевремено српски језик у многим школама сматран безначајним или најбезначајнијим предметом.

Цитат
Isto mislim da oni koji bi trebalo da budu etalon pismenosti (novinari, prevodioci, javne ličnosti) često prave materijalne greške, a narod greške prihvata, misleći da tako treba. Takve greške primećujem, pa proverim u gramatici i pravopisu, ali verujem da puno ljudi to ne uradi, te ostane u uverenju da je tako, kako je rečeno, ispravno.
У масовним медијима владају закони тржишта, а како тржиште не реагује на питања исправности говора, то су и новинари такви какви јесу. Иако често севају радикалним граматичким структурама, рекла бих да имају основе писмености. Више им замерам то кич понашање: извештачени осмеси, пољупчићи, кикотање. А језик... мене заправо забрињава општа незаинтересованост наших људи за језик. То што се чак језичари сматрају непријатељима књижевности, до бога милога… С друге, постоје језичка закерала...

Но... преводиоци су сасвим посебна класа. Наши преводиоци. Надам се да до фебруара успем да дорадим „списак“, па да видим и ваше мишљење.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 23.06 ч. 23.01.2011. »

Да, Обрен Старовић и ArsLonga су у праву:
Цитат
наших преводиоца
јесте једина тешка грешка, уједно – то је једна од прилично честих из обећаног пописа. Зашто се ту нашла... баш кад сам се правила паметна... Smiley

Не брини, свако од нас негде погреши, то се не може избећи. Уосталом, овде смо и дошли да понешто и сазнамо, зар не?
Ипак, када су у питању речи преводилац и преводиоц, чини ми се да је 60-их и 70-их година прошлог века било исправно да се сличне речи завршавају на -оц (ствараоц, прегаоц, носиоц). Можда се неко тога боље сећа од мене, мислим на ове старије форумаше, који су рођени тамо негде током 50-их прошлог века (можда Зоран).
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #23 у: 23.10 ч. 23.01.2011. »

Nije bilo.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 23.50 ч. 23.01.2011. »

Nije bilo.

Hvala Đorđe. Eto, a ja sam odnekud imao utisak da je to tada bilo tako.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!