Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Čućemo ili čut ćemo
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.03 ч. 29.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Čućemo ili čut ćemo  (Прочитано 28585 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Gordan
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Gordan Šakota
Поруке: 32

« у: 22.01 ч. 02.07.2010. »

Kako se kaže pravilno: "čućemo se" ili "čut ćemo se" ili možda nešto treće?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 22.10 ч. 02.07.2010. »

Српски правопис не предвиђа писање чут ћемо се, јер се ту руководи фонолошким принципом (то из инфинитива у говору се губи испред ћ). Код Хрвата је другачије, не знам за бошњачки.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #2 у: 23.14 ч. 02.07.2010. »

не знам за бошњачки.

Po Pravopisu bosanskoga jezika, samo čut ćemo se (izgovor: čućemo se).
Сачувана
RBRS
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44

« Одговор #3 у: 01.21 ч. 03.07.2010. »

Када сам предавао захтјев за пасош у супу у РС, добијем неки папир са којим ћу да подигнем пасош када буде готов. На папиру је писало нешто на сва три језика... И запало ми је за око, ћирилицом на српском пише бит ће, исто као и на осталим језицима, само што је тамо латиницом.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #4 у: 14.16 ч. 02.03.2014. »

Када сам предавао захтјев за пасош у супу у РС, добијем неки папир са којим ћу да подигнем пасош када буде готов. На папиру је писало нешто на сва три језика... И запало ми је за око, ћирилицом на српском пише бит ће, исто као и на осталим језицима, само што је тамо латиницом.

Ovo je iz gramatike Stanojčić - Popović:

Kada je reč o pisanju futura I od glagola sa infinitivom na -ti (pevati, raditi) u slučaju kada se taj oblik gradi od okrnjenog infinitiva (pevat-, radit-) i enklitika ću, ćeš, će..., pravopis našeg književnog jezika smatrao je pravilnim obe forme - i formu prostog futura I: radiću, pevaću ... radićeš, pevaćeš ..., i formu složenog futura I: radit ću, pevat ću ..., radit ćeš, pevat ćeš ... Noviji razvoj jezika ovu poslednju formu smešta u stilske kategorije.

Međutim, znam da ljudi iz Republike Srpske i danas uobičajeno govore bit će odn. u tim slučajevima upotrebljavaju složeni futur I (kako je gore navedeno).
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #5 у: 17.46 ч. 02.03.2014. »

'Бит ћеш' није пуно више присутно међу ијекавским говорницима, али понегде се 'увлачи' захваљујући слабој регулацији кабловске телевизије, а и српском немару. Наиме, Хрвати су далеко мање спремни читати превод на српском (таман био и латинични), него Срби превод по хрватском правопису, па доста канала који су заједнички за цели регион бирају хрватски правопис за сврхе превођења.

У нашем правопису, у коме је више простора посвећено транскрипцији него основним правилима језика, нема података на ову тему. Глагол 'бити' се наводи у речнику који је уз прaвопис, али ни ту нема информсције о облику футура I. Што се тиче граматике, у школској још нисам лоцирао релевантан део, а ону двотомну немам - мада не би била од пуно помоћи, јер се она односи на целокупан српско-хрватски простор, па тиме није најбољи извор по питању стандардног српског језика.

Додатак: Пронашао сам релевантан део у граматици Стојчића и Поповића, али у њему нема ни помена облика врсе 'бит ћеш'. Дају само сложени глагоски облик, '[ја] ћу певати', и прости, 'певаћу'. Из тога ваљда произлази да је 'бит ћеш' ван српске норме, али је свакако несхватљиво зашто се нико није сетио да би људи могли имати недоумице по овом питању. Стварно ме понекад изненади до које мере су наши лингвисти неупознати са недоумицама говорника.
« Задњи пут промењено: 17.57 ч. 02.03.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 12.31 ч. 03.03.2014. »

Цитат
'Бит ћеш' није пуно више присутно међу ијекавским говорницима,

Poznavala sam dvojicu kolega moje bivše cimerke, oni su bili iz Bijeljine, i govorili su tako ... bit ću, pevat ćemo itd. Prošlo je od tada (našeg poznanstva) više od 10 godina, ali ne verujem da su promenili govor u međuvremenu.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #7 у: 23.38 ч. 03.03.2014. »

Ена, ијекавски ми је матерње наречје, а тренутно сам у посети Српској. 'Бит ћемо' није својствено источно-херцеговачком дијалекту, а ни већини наших дијалеката. Једноставно је некако вештачко и више присутно међу онима чији је говор под већим утицајем стандардног језика, а нису сасвим савладали правопис и граматику, па им 'бићу' понекад звучи 'окрњено'. И мени понекад не звучи довољно 'свечано'.

Али, било како било, тачно је да је 'бит ћеш' присутније на овим просторима, само не у претераној мери.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 23.56 ч. 03.03.2014. »

Ok.

Laku noć!  Smiley
Сачувана

Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!