Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  van ili Van u holandskom (belgijskom)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.15 ч. 03.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: van ili Van u holandskom (belgijskom)  (Прочитано 9601 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Micka31
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Milica Jovanovic
Струка:
Поруке: 1

« у: 18.43 ч. 08.04.2013. »

Da li postoji neko pravilo kada se pise Van a kada van?
Posto je Vinsent van Gog (Vincent van Gogh) (malo v je u prezimenu) a Dzejms Van Alen(James Van Allen)?
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #1 у: 20.27 ч. 08.04.2013. »

Tja.
Nacin pisanja prezimena u holandskom jeziku je zavisio od pismenosti sluzbenika, kao i samog gradjanina.
Takodje, u razlicitim periodima su vazila razlicita pravila za pisanje, a imena su radi pravne vaznosti ostajala nepromenjena i kad se gramatika menjala.
Otuda postoje razne varijante:
i Van Damme
van Damme
Van damme
cak i Vandamme (retko: znacenje "van damme" je "sa brane/nasipa", otud je retko da se neko zove Snasipa. Cata je morao biti ili pijan ili totalno nepismen!).

Dakle, ne postoji pravilo, vec se mora znati sta je bilo u originalu: veliko ili malo slovo.
Сачувана
Fingon
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ђорђе Благојевић
Струка: правник
Поруке: 34

« Одговор #2 у: 14.44 ч. 11.04.2013. »

"де, да, д', фон, ван и слични предлози у страним презименима пишу се малим словом кад претходи још неко име ..........." - Клајн
Наводи се још да, ако се употребљава само презиме, онда према Правопису треба писати велико слово: Ван Гог ......

Али, ја мислим да би се требало угледати на изворни облик, био он правилан или не.

Џејмс Ван Ален је Американац низоземског порекла, те је у његовом случају вероватно дошло до промене из малог у велико слово по доласку у нову домовину. Можда и није, али у холандском (низоземском) језику предлог van у презимену се пише малим словом. 
Чини се да је изузетак Jean-Claude Van Damme (то му је псеудоним, узгред), али је његов матерњи језик француски (иако је чак и његово право презиме - Van Varenberg фламанско), па је вероватно француски језик преузео овај предлог у облику са великим словом.
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 15.26 ч. 11.04.2013. »

Fingone, zivim u Belgiji, flamansko (nizozemsko) govorno podrucje. Hocu reci, srecem svakog dana mnooogo "van-ova";

Ovo 'v' u "van" se ne pise ni malim slovom niti velikim - vec kako ti stoji u licnoj karti! Smiley

Ako je 'v' velikim slovom a iza njega ide 'der' ili 'den' malim, pa ime velikim slovom - cesto je rec o aristokratiji.

Mieden, Van der http://www.hogeraadvanadel.nl/adeldom_adellijst.php

U ostalim slucajevima je kako rekoh - pitanje licnog ukusa i obrazovanja tadasnjeg cate u opstini - kako je upisao tvog pra-pra-pradedu u vreme pod Napoleonom, kada su imena sluzbeno ozvanicena po opstinama.
Сачувана
Fingon
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ђорђе Благојевић
Струка: правник
Поруке: 34

« Одговор #4 у: 16.45 ч. 11.04.2013. »

Ја сам навео Клајново мишљење, тј. решење из Правописа.
Прочитао сам списак који си послао и овде има више оних презимена које почињу великим "v" и "d" у предлозима Van и De.
Мада, морам признати да све познате личности, за које сам ја чуо, из низоземских подручја носе презимена која почињу малим словом "v". Другим речима, не могу се сетити ни једне особе којој презиме почиње овим Van. (наравно, у случају да се пише цело име)
Нпр. Johan van Oldenbarnevelt из 16. века или Antoon van Dyck из 17. века.

Без обзира на то, ја мислим да треба да се пише онако како презиме гласи у званичним списима, тј. у личним исправама.
« Задњи пут промењено: 16.48 ч. 11.04.2013. од Fingon » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 20.02 ч. 11.04.2013. »

Slazem se sa tobom - treba pisati onako kako su ljudi sebe nazvali.

Inace, ovaj spisak je zvanican spisak aristokrata u Holandiji, a ne plebsa! Smiley

Zaista, i moje je iskustvo da se vecina prezimena pise sa velikim 'd' i 'v', ali cesto vidjam i mala slova.

Takodje, cest slucaj je da se sve napise kao jedna rec:"vander", "vanden", pa cak i sve skupa: "vanderbrande", na primer.)

Ako Klajn propisuje da se holandska prezimena 'prevode' na nacin da je 'van' uvek malim slovom - moram priznati da ne prihvatam njegovo misljenje, bez obzira sto je strucno lice za srpski jezik.
Svi pravimo greske, pa se verovatno i njemu pokoja potkrade...

Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!