Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poslusan / podlozan
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.53 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Poslusan / podlozan  (Прочитано 24510 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #15 у: 12.50 ч. 25.10.2013. »

Smiley

"Zgrada je sklona padu."

Ovde po meni podložna, jer zgrada ima više spratova.

"Ta rana je bila sklona krvarenju".

Agree!

Pozic
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #16 у: 13.01 ч. 25.10.2013. »

Eh. Verovatno nema bitne razlike: "Sklona padu" ili "Podlozna".
Ako cemo u finese, onda moj osecaj kaze da kod reci 'podlozna' uticaj dolazi spolja a kod 'sklona' - iznutra.
Zato ja koristim radije 'sklona', jer trosnost zgrade je nesto sto dozivljam da dolazi iznutra.
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #17 у: 16.18 ч. 29.10.2013. »

Zato ja koristim radije 'sklona', jer trosnost zgrade je nesto sto dozivljam da dolazi iznutra.

Zgrada uticaj spolja, vremenske i geoloske okolnosti i coveka u prvom redu. Primerenije je podlozno,
ali ne i ultimativno.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #18 у: 00.40 ч. 18.01.2014. »

Samo da dodam o povodljivosti.

Najkraće rečeno, povodljiv je onaj ko nema središte u samom sebi.

I slažem se, konotacija je najčešće negativna: povoditi se za strastima, modom, novcem, brzim zadovoljstvima... Nešto kao instant društvo u kojem živimo. Nema se vremena za tursku kafu (koju uzgred Grci zovu grčkom, kao što zovu i mnoge turske stvari grčkim, ali ajde nema veze sad), jer pobogu kafa mora da prokuva, pa paziš da ne iskipi, nego sipaj neki rastvorljivi prah da ti bude lakše i brže... Cheesy  Ah, ta brzina.

Ima jedan mnogo lepi bg grafit, ozbiljno mislim, koji kaže NEĆEMO U EVROPU, HOĆEMO U AZIJU. Prosto mi je simpatično, zato što je mimo opštih želja, ništa više od toga...

Indija, Kina, vau ...  Roll Eyes

P.S. Sada na temu šta je naše, šta je tursko. U jednom tursko-nemačkom filmu, o Turcima koji žive u Nemačkoj, beznadežni glavni lik se oduševi kada mu ona (takođe Turkinja koja živi u Nemačkoj) spremi sarme.  Cheesy    Film se zove Glavom kroz zid.
« Задњи пут промењено: 08.35 ч. 18.01.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #19 у: 12.54 ч. 18.01.2014. »

Slično, ali ne isto ... prilagođen.  Roll Eyes

Prilagoditi se ima mahom neutralnu konotaciju, koja u zavisnosti od konteksta može imati pozitivno ili negativno značenje, u zavisnosti od toga čemu se prilagođavate. Međutim, navešću samo pozitivna značenja.

Prilagoditi se uslovima u npr. ratu, bilo da se prilagođavaju civili ili borci je svakako pozitivna stvar. Na primer, ako si slabiji, moraš u planine, partizanska borba je jedini otpor okupatoru.

Uostalom, kao i prilagođavanje živih bića na uslove sredine tokom njihove evolucije. Tj. prilagođava se da bi se opstalo.

E, sad, ponekad se ne prilagođava da bi se nešto ostvarilo/izborilo, i to je pozitivno. Ima ona super pesma Neprilagođen grupe Film.

Hm, da li se dobro sećam da je njihova pesma Zajedno bila predizborni hit nekada (ne tako davno), zato što se tako zvala ondašnja opoziciona koalicija?
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!