Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Pisanje titula izvan rečenice
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.28 ч. 28.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Pisanje titula izvan rečenice  (Прочитано 67904 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Eva
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 3

« у: 15.52 ч. 24.01.2012. »

Poštovani,

Molim vas za pomoć u rješavanju dileme koju imam.
Jasno mi je da se titule i zanimanja u rečenici pišu malim slovom.
Istim sam se pravilom vodila kada sam naručila vizit kartu.
Ovako sam smatrala da je ispravno:

mr Eva Radić
direktor Sektora za poslovanje s pravnim licima

Kolega koji se diplomirao srpski jezik i književnost i koji je zadužen za lektorisanje u organizaciji u kojoj radim mi je rekao da to nije ispravno.
Njegovo mišljenje je da bi trebalo da piše:

Mr Eva Radić
Direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima

Obrazložio je da je u pianju izdvojeno pisanje titula (nije unutar rečenice).

Molim vas za mišljenje.
Сачувана
Danga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205

« Одговор #1 у: 23.30 ч. 26.01.2012. »

Реци колеги да греши.... Све титуле се пишу малим словом. Једино ако се налазе на почетку реченице, пишу се великим словом. Међутим, титула и име и презиме на визит карти нису реченица. Великим словом се пише титула само ако је временом постала саставни део неког властитог имена, као нпр. Свети Сава. Али се зато пише малим словом свети Никола, свети Петар Цетињски; хаџи Јован, али и Хаџи Продан итд.
Литература: "Правопис српскога језика", Пешикан, Јерковић, Пижурица, Матица српска, НС, 2010., стр.22.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #2 у: 10.44 ч. 30.01.2012. »

Koliko mene memorija služi tu ne postoji strogo pravilo. Titule se pišu malim slovom, ali se na početku rečenice ili izdvojene celine koristi veliko slovo, tako da - dok neki pravopis ne odredi drugačije - na vizitku mogu obe varijante, po izboru.
Сачувана
Veterinar
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
---
Име и презиме:
Dragan Kuzmanović
Струка: veterinar
Поруке: 9

« Одговор #3 у: 01.21 ч. 31.01.2012. »

Dr Eva Radic
Prof. dr Eva Radic
Сачувана
Felisity
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 3

« Одговор #4 у: 12.20 ч. 27.02.2014. »

Ja bih ovde konstatovala da se vizit karta pise spojeno, tj.  vizitkarta, kaze Klajn.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #5 у: 15.35 ч. 27.02.2014. »

Данга, по новом правопису се 'свети' пише великим словом када иде уз име. Тако је 'Свети Сава', 'Свети Никола', 'Свети апостол Павле', 'Света Тројица' (овде је то саставни део самог имена). По старом правопису је то што сте рекли свакако важило, мада нисам сигуран колико је било исправно 'Свети Сава'. У верским текстовима је увек било тако, али у осталима је употребљавао 'свети Сава' (или 'св. Сава').

Титуле типа 'доктор'/'др' се пишу малим слобом када нису на почетку реченице, док на визит картицама може и великим словом, јер тамо немамо конкретне реченице, па самим тим ни (не)почетно место у реченици. Ипак, вероватно је и тамо боље писсти малим словом, ако стилистички оквири то дозвољавају.
« Задњи пут промењено: 15.39 ч. 27.02.2014. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #6 у: 19.31 ч. 28.02.2014. »

Да не бих безвезе започињао нову тему, упитаћу овде. Да ли би ми неко могао рећи где могу наћи следеће издање:

Стевановић, М., Савремени српскохрватски језик (два тома), Научна књига, Београд

Скоро сам купио 'Граматику српског језика за гимназије и средње школе', Ж. Станојчића и Љ. Поповића, јер је то била једина граматика на продају, а и прилично доброг је квалитета (мада ми се не допадају поједине ствари из уводног дела, али то је друга прича). Да ли постоји нека друга граматика у продаји, или нешто слично што бисте ми могли препоручити?

Хвала унапред.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #7 у: 20.25 ч. 28.02.2014. »

Ukoliko je nema po knjižarama koje prodaju udžbenike za osnovne i srednje škole, možda može da se kupi na skriptarnici Filološkog fakulteta u Beogradu. Bila je i jedna knjižara na prvom uglu desno od ulaza u fakultet, ali nešto mi se čini da ona više ne postoji, nisam sigurna... Huh

Koliko se sećam, Stevanovićeva gramatika je objavljena šezdeset i neke godine, ne znam da li je i koliko puta preštampavana od tada. Trebalo bi da može da se nađe relativno lako, zato što sam prilično sigurna da je (još uvek) jedan od osnovnih udžbenika za studente srpskog jezika.

Ili probaj jednostavno da kontaktiraš izdavača, oni će ti reći.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!