Колико ја знам, у Босни и Херцеговини су више од једне трћине становништва Срби. Можда и близу половине, али нисам скоро гледао никакву статистику, па не могу да тврдим. Највећи део је у Републици Српској али има их и по другим деловима Босне и Херцеговине. По мојим сазнањима они користе искључиво ћирилицу, поготово у јавне сврхе, тако да ћирилица у "бошњачком" језику није искључиво из политичких разлога, већ и због овакве структуре становништва.
У службене сврхе је, ја мислим исто као и код нас, оба писма.
Одређени политички кругови у Босни и Херцеговини би радо протерали ћирилицу, али због "ситуације на терену", а не политичких разлога, то не могу.
Не из политичких разлога? А шта би по теби били политички разлози?? Ја стварно не могу да смислим разлог који би био „политичкији“ од тога што називаш „ситуација на терену“.
С друге стране, ја не мислим да је то разлог. Број Срба не може утицати на бошњачки језик. Срби се служе српским. У Босни је српски језик један од три службена језика, равноправан бошњачком. Бошњачким језиком се служе муслимани Бошњаци, а не Срби.
Стога бошњачки језик нема никакве везе са Србима и са тим колико Срба има у Босни.
Разлози су неки други, сигуран сам да јесу политички, али не верујем да је у питању неки уступак Србима, које нови језик Бошњака уопште не интересује и не петљају се у њега, Бошњаци могу с њим да раде шта хоће.
У службене сврхе је, ја мислим исто као и код нас, оба писма.
У службене сврхе се у Босни употребљавају три језика, са својим писмима. С друге стране, колико ја капирам, код нас је прописана само ћирилица за „службену“ употребу. Проблем је у томе што се та „службена“ употреба изгледа односи само на некаква државна документа, дакле на прилично уску и небитну област живота.