Према речницима, врљика је врста даске која се користи за израду ограда или сама та ограда. Мени је то сасвим корисна ствар.
Не знам чему остали примери са врљ-/фрљ-. То не доказује да врљика нема сродности са верига.
Врљика може бити и одбачена даска од ограде о којој говориш. Одбачена због дотрајалости, искривљености итд. Док је у функцији тј. док служи као део ограде, зове се перд
ика(обрати пажњу на суфикс), а сама ограда зове се перда.
Вериге су нешто друго. То је искривљени, гвоздени комад, окачен о ланац и виси изнад огњишта. Служи за то да се на њега окаче судови и или суд, изнад ватре и кува јело. Негде стоје (висе) на средини собе, а негде не. Зависи од огњишта.
Оне имају и своје дубље, религиозно значење које допире чак до претхришћанских времена. Познате су "часне вериге", "Савине вериге", можда постоје још неке, не знам.
Ја сам у детињству, често имао прилику да чујем од моје Баке: "О, Боже што ми даде да веригам." То је значило, што ми даде да се мучим, да цео век трпим неке тешкоће. Слично је са "свако носи свој крст", односно свако има своју судбину.
Као што видиш, нема везе са врљиком.
А ово, за перду и пердике, буди сигуран да је тако, ја сам одрастао међу пердама и пердикама, неке сам и сам направио или поправио, а као дете играо сам се са врљикама.
Поздрав.