(Recimo, x puta sam ekonomski veoma dobro potkovanog g. Labusa na televiziji čuo da kaže: "Mi mora da radimo", "Mi mora da se organizujemo" itd. - što je krajnje pogrešno. I tu ćemo se samo slatko nasmejati i reći "Vidi visokog stručnjaka, a ne zna gramatiku.")
Ово је толико распрострањено да се много чешће чује него
морамо. Нарочито код школованих људи.
Мора да се ради о ономе што се на енглеском зове "оуверкорекшон" — изједначавају глагол морати са глаголом требати, а попто је глагол требати безличан у тој употреби, онда логично преносе ту безличност и на глагол морати. Одатле и мора да уместо морамо да...
Зар је СТВАРНО та грешка толико распрострањена и уобичајена???
Daaaa, ta greška je STVARNO vrlo rasprostranjena i sasvim uobičajena, ja to vrlo često čujem.
Još jedan negativni „bočni efekat“ lingvističke ujdurme s posebnim statusom glagola trebati.Labus uvek tako govori, baš stalno to primećujem kod njega. Sličan primer pojave koju opisuješ možemo videti kod onoga „obzirom da“, što je Tadićev specijalitet. Dok se Labus plaši lične upotreba glagola trebati, pa to proširuje i na morati, Tadić se plaši one satanizovane upotrebe instrumentala s predlogom „s“ kad je neko sredstvo u pitanju, pa za svaki slučaj izbacuje predlog i tamo gde po sredi nije neko sredstvo.