Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  осим ако...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.04 ч. 18.02.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: осим ако...  (Прочитано 4203 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« у: 11.54 ч. 22.05.2007. »

Зашто скоро сви говоре: „Осим ако немам/нећу/не могу/не бих...“? Мени је „осим ако (да)“ увек значило „у случају да не“, тј. „изузимајући (шта год)“. Кад се каже „осим ако НЕ...“, то ми значи „у случају да ДА“.  Huh
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 17.04 ч. 22.05.2007. »

Због двоструког негирања које је карактеристично за наш језик. Каже се "чекај ме док не дођем" (значи, чекај ме заувек, јер ти сам кажем да нећу ни доћи Smiley) или "све је то моје сем ако није мога брата" (а у ствари и није мога брата оно што је моје Wink). Ако боље размислиш о овоме, логичнијим се намеће "чекај ме док дођем" (а кад дођем, можеш престати да ме чекаш) или "све је то моје сем ако је мога брата" (јер ако је мога брата, онда није моје), али уз "док" или "осим/сем ако..." иде глагол у одричном облику. Тако је то... по инерцији! Roll Eyes
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 19.52 ч. 22.05.2007. »

http://forum.vokabular.org/index.php?topic=221.msg1796#msg1796
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!